EURO-2008: a világbajnok után a vb-ezüstérmes következik a hollandok számára

A francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya négy helyen is változtatást tervez kezdőcsapatában a hollandokkal vívandó péntek esti összecsapáson, amelyet a legutóbbi vb ezüstérmesének illő lenne megnyernie, miután a nyitófordulóban csak gól nélküli döntetlenre volt képes a románokkal.

Túl az "illendőségen", Raymond Domenech csapata már nem nagyon adhat le további pontokat, ha az úgynevezett "halálcsoportból" gond nélkül kíván továbbjutni a nyolc közé, hiszen a világbajnok olaszokat 3-0-val valósággal lelépő hollandok ismételt siker esetén hatpontossá lépnének elő, a franciák pedig alighanem afféle kiesési rangadóra kényszerülnének a taljánok nemzeti együttesével a csoportfordulók zárásakor.
   
A C betűjelű kvartett pénteki csúcsösszecsapásán az előzetes információk szerint Domenech beveti két nagyágyúját, a sérüléséből felépült univerzális középpályást, egyben csapatkapitány Patrick Vieirát, és vélhetően meccskezdettől szerepet kap a támadósorban az első mérkőzésen még pihentetett klasszis, Thierry Henry is.
   
"Nagyon fontos a kiváló védekezés, mert nem szabad gólt kapnunk. Ugyanakkor mivel pontok kellenek, hatékonyan kell támadnunk, s mert muszáj nyernünk, sok rizikót kell vállalnunk" – mondta a hátvédsor oszlopa, William Gallas.   
   
A hollandok, ha szerényen is, de újabb bravúrra készülnek:
   
"Nagy eredmény volt az olaszok elleni 3-0, okkal ünnepeltek a szurkolók is, de még nem értünk el semmit. A végcél az Eb megnyerése, az odavezető út pedig még hosszú" – fogalmazott a józan hangokat képviselő középpályás, Wesley Sneijder.
   
A felek a múltból egyformán meríthetnek üdvözítő példát: a 2000-es Eb hasonló csoportmeccsét a hollandok nyerték 3-2-re, a franciák pedig a 96-os Európa-bajnokságot emlegethetik fel, amikor is a negyeddöntős párban 0-0-ás "alapozás" után büntetőkkel diadalmaskodtak 5-4-re és lettek elődöntősök, míg a "narancsosok" kiestek.   
   
C csoport, 2. forduló:
Hollandia-Franciaország, péntek 20:45 ó:
—————————————-
Bern, Stade de Suisse, v.: Herbert Fandel (német)
    A várható kezdőcsapatok:
    Hollandia:
    ———-
Edwin van der Sar – Andre Ooijer, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Wesley Sneijder, Nigel de Jong – Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar, Dirk Kuyt – Ruud van Nistelrooy
    Franciaország:
    ————–    
Gregory Coupet – Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal – Franck Ribery, Claude Makelele, Patrick Vieira, Florent Malouda – Karim Benzema, Thierry Henry
    A csoport állása:
    —————–
1. Hollandia        1   1  0  0  3-0   3 pont
2. Franciaország              1   0  1  0  0-0   1
    Románia            1   0  1  0  0-0   1
4. Olaszország           1   0  0  1  0-3   0

MTI