Saxo Bank: gyengén szerepelnek a tőzsdén a futballklubok

image A világ egyik legnagyobb labdarúgóklubjaként ismert Manchester United tőzsdei részvényeinek bevezetését tervezi az idén – írja elemzésében Sverrir Sverrisson, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője. Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha kijelentem, hogy a tőzsdén jegyzett labdarúgóklubok részvényeinek árfolyama néhány kivételtől eltekintve szörnyű teljesítményt mutatott.

A Manchester United is ebbe a maroknyi körbe tartozik, mert ritka kivételként eddig nyereségesen gazdálkodott (és még most is nyereséges). Korábban a csapat részvényei is részt vettek a nyilvános tőzsdei forgalomban egészen 2005-ig, amikor is a Glazer család hitel segítségével kivásárolta a csapatot. Most a család azt tervezi, hogy a részvények egy részét ismét nyilvános forgalomba bocsátja.

A legtöbb nyílt alapítású részvénytársaságtól eltérően a labdarúgókluboktól általában nem szoktak jelentős nyereséget várni. A legtöbb klub esetében függetlenül attól, hogy az alapítás nyílt vagy zártkörű, mindig van néhány jelentős tulajdonos, aki zsákszám önti a pénzt a klubba, sztárfocistákat vásárol, és olyan fizetésekkel rukkol elő, amelyről mások csak álmodoznak. A szurkolók (akik a mérkőzéseik jegyeit és a klub kereskedelmi termékeit megvásárolva végül is eltartják a csapatot) a magát jól menedzselő labdarúgó klubtól elvárják, hogy a rendelkezésére álló bevételt teljes egészében fordítsa minőségi játékosok vásárlására.

A nyilvános tőzsdei fogalomba bevezetett labdarúgó klubok részvényei jobbára leszerepeltek (vagy épp most szerepelnek le), lásd 1. táblázat:

 

 

Az 1. táblázatban felsorolt részvények átlagos éves megtérülése mínusz 10 százalék, a pozitív végletet a Manchester United képviseli 27,3 százalékkal, a negatív oldalon pedig a Watford áll mínusz 44,7 százalékkal. A tőzsdéről már kivezetett labdarúgóklubokat a jelenlegi feneketlen zsebű tulajdonos rendszerint alacsony áron, hosszú távú befektetésként vagy kedvtelésből szerezte meg.

Egyedül az ismét tőzsdei megmérettetést tervező Manchester United lóg ki a sorból. Ebből arra lehet következtetni, hogy a történelem megismétli magát, és a részvény ismét méltányos méretű megtérüléssel kecsegtet? Nem valószínű! Az évek során a csapat nem kis sikerrel a saját nevelésű játékosokra épített, így nem kellett túl sok készpénzt kiadnia a játékosvásárlásra. Ezt az üzleti modellt azonban egyre nehezebb fenntartani a sport mai világában, mert a legfőbb vetélytársként fellépő klubok közül sok szinte végtelen forrásokból gazdálkodva épít sztárcsapatot, és a szurkolók évről-évre jelentős leigazolásokat követelnek.

Ha 2002-ig visszagörgetve áttekintjük a STOXX európai futball indexét (lásd 1. ábra), nagyon is ingadózó teljesítményekkel találkozunk. A folyó évben mínusz 11,5%-on és ennél gyengébben még soha nem teljesítő index kosarába 21 európai labdarúgó klub tartozik. Összehasonlításképpen a STOXX600 tárgyévi teljesítménye 0,2 százalék volt.

 

Háttér-információk:

A Saxo Bank az online kereskedés és befektetés piacvezető szakértője. A Saxo Bank teljes körű banki engedéllyel rendelkező, átfogóan szabályozott európai bankként a magánbefektetők és intézményes ügyfelek számára három speciális és teljesen integrált, több mint 20 nyelvi változatban elérhető kereskedési platformot biztosít a FOREX, CFD, ETF, részvény, határidős és opciós piacokon való kereskedéshez, ezek: a böngésző alapú SaxoWebTrader, a letölthető SaxoTrader és a SaxoMobileTrader alkalmazás. Emellett a Saxo Bank Vagyonkezelési részlege jelentős vagyonnal rendelkező ügyfelek és intézményes befektetők számára szakszerű portfolió- és alapkezelést, lakossági ügyfelei részére a Saxo privátbanki részlege révén banki szolgáltatásokat és tanácsadást nyújt. A Saxo Bankcsoport központja Koppenhágában található, a csoport emellett Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Ausztráliában működtet irodát.

 

www.saxobank.com