Varga Norman már Stuttgartnál jár

image Varga Norman már több mint 900 kilométert futott Budapesttől a Londoni Olimpia helyszíne felé. Tegnap helyi magyarok kíséretében érkezett Stuttgartba, ahol hétfőn Rolf Kurz tiszteletbeli konzullal találkozott. Tervei szerint szerda délután már a franciaországi Strasbourgban lesz.

Az út közben felmerült nehézségek ellenére Varga Norman nagyjából a tervei szerint halad London felé. A futó június másodika óta már több mint 900 kilométert futott Budapesttől, akciójához pedig még Németországban is sokan csatlakoztak. Szombat kora reggeltől egy maroknyi helyi magyar is vele futott hosszabb-rövidebb távon a Stuttgartba vezető szakaszon. Norman az éjszakát a stuttgarti Magyar Kulturális Központban töltötte, hétfőn pedig Rolf Kurz tiszteletbeli konzullal találkozott. Tervei szerint szerda délután már a franciaországi Strasbourgban lesz, jövő héten pedig Luxemburgon át Belgiumba érkezik majd. Norman Európa futásáról minden nap friss fotókat és információkat talál a facebook.com/VargaNorman oldalon, ahol azoknak a jelentkezését is várják a szervezők, akik akár csak néhány kilométeres szakaszon szeretnének csatlakozni a futóhoz.

Varga Normanról legutóbb múlt héten hallhattunk, amikor megkongatta a vészharangját. Akkor néhány támogató visszalépése miatt úgy tűnt, hogy finanszírozhatatlanná válik az akciója, ezért kérte az emberek segítségét. A „Londonfutó” néhány napig egyedül, egy húsz kilós táskát cipelve, 18 euróval a zsebében szelte a kilométereket, de végül több nagylelkű támogatónak köszönhetően a stábja is újra csatlakozhatott hozzá. „A hátamban öklömnyi csomók lettek a táska miatt, a kommentelők mellett a szúnyogok is szívták a vérem, minden fillért be kellett osztanom (pl. 1db zsömle 50 cent, egy zuhanyzás pedig 2 euro), és az erdőben való egyedül sátrazás sem volt a legpihentetőbb az állatok mocorgása miatt. Mindenkinek hálásan köszönöm a rengeteg erkölcsi és anyagi támogatást, ez hihetetlen erőt ad nekem az úton! Végre újra kipihentebben, csak a futásra koncentrálva tudom folytatni az utat…” – meséli Varga Norman, aki vállalása szerint 50 nap alatt 50 maratonnyi távot lefutva fog megérkezni a londoni Olimpiai Játékok kezdőünnepségére.

A médiában elhangzott felhívást követően sokan ezer, ötezer forintot utaltak az akciót szervező egyesület bankszámlaszámára, a csepeli önkormányzat képviselő-testülete pedig egyhangú döntéssel, 200 ezer forinttal támogatta Norman kezdeményezését. Ez az összeg persze még korántsem elég a befejezéshez, csupán néhány hétre oldotta meg a csapat legégetőbb problémáit.

A „Mutasd meg Te is, mire vagy képes!” mozgalom szervezői a futással szeretnének pozitív szemléletváltozást elérni az ifjúság körében, aminek a segítségével a fiatalok remélhetőleg ráébrednek saját testi-lelki egészségük semmivel nem pótolható értékeire, s egyben az aktív, társadalmilag hasznos és sikeres emberi élet semmivel össze nem hasonlítható szépségeire. Szeretnék, ha mindenki ráébredne a sport embert formáló, közösségteremtő erejére-, az egyéni példaadás jelentőségére-, valamint a minden fiatalban ott rejlő képességek kibontakoztatásának fontosságára-, s egyben lehetőségére is a hit, a kitartás és az elszántság erejére alapozva. Norman kérését tolmácsolva ezúton kérjük az olvasókat, hogy ha egyetértenek céljaival, támogassák kezdeményezését akár 1000 forinttal a CIB bankban vezetett egyesületi számlaszámon: 10700608-66192554-51100005 (kedvezményezett: Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület) – megjegyzés: Olimpiai kampány támogatás.

Forrás: Koczka Máté