Kovács Sarolta az első hatba szeretne jutni az olimpián

image A 19 éves Kovács Sarolta öttusázó kitűnő évet tudhat magáénak: Európa-bajnok és világbajnok lett, számos nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Sarolta az első hatba szeretne bekerülni az olimpián, és véleménye szerint sok magyar olimpikonnak van esélye a dobogóra állni Londonban. A K&H bajnoki vélemények sorozat hetedik részében Sarolta elárulja, kinek drukkol legjobban a nyári játékokon.

 

„Ez lesz az első olimpiám, de kettőn még mindenképpen ott szeretnék lenni ezen kívül. Most, Londonban pedig szeretnék mindent megtenni, amit tudok – cél az első hatba bekerülni” – árulta el olimpiai várakozásait világbajnok öttusázónőnk.

 „Öt különböző sportágunknak öt különböző felszerelése van, az eszközök pedig drágák. Így jó helyre került a K&H támogatása, amit egyrészt sporteszközök beszerzésére és pótlására fordítottam, másrészt vitaminokat, egészséges ételeket vettem.” – teszi hozzá Sarolta.

 Az összetett, fizikai és a technikai sportágak sajátosságait egyesítő sport mindegyik versenyszámát egy nap alatt kell teljesíteniük az öttusázóknak. Az úszáshoz és futáshoz használt felszerelést nagyjából mindenki ismeri, de a másik három tusának is komoly eszközigénye van.

 „A víváshoz a vívóruha és a pengék a legszükségesebbek. A vívóruha egy alsóból és egy felsőből áll, nehéz, 800 newtonos anyagból készült, ami alatt nem érezzük a szúrást. A ruha alá mellvédőt és hónaljvédőt veszünk fel, a masszív fejvédővel pedig nyakunkat és fejünket védjük” – magyarázza. „A pengék nagyon fontosak, hiszen végük benyomódása jelzi a találatot a gépen. Ugyanakkor hamar elhasználódnak, gyakran kell cserélni őket.”

 „A lovagláshoz speciális csizmára, valamint kobakra van a legnagyobb szükségünk” – fűzte hozzá. „Ezek pótlása jelentős anyagi terhet ró ránk.”

 A lövészetet 3 éve összevonták a futással, így a versenyzők felváltva futnak és lőnek, tavaly pedig pisztolyuk is megváltozott. „Lézerfegyvert használunk – régen még lőszert kellett tölteni a pisztolyunkba, ma már csak egy lézerfény mutatja a célpontot. A találatot tehát csak a számítógép jelzi, mivel a lézer nem hagy nyomot a lőlapon.”

 Öttusázónőnk nagy figyelemmel kíséri a többi olimpiai sportágat is, számos érmet jósol a hazai indulóknak. „Remélem, hogy Pekingnél jobban teljesít idén a magyar csapat” – bizakodik Sarolta. „Sok embernek van esélye rá, hogy dobogóra álljon, vagy akár bajnokként térjen haza. Gondolok itt az úszókra, vagy Berki Krisztiánra, akinek szintén nagyon drukkolok. A vízilabda válogatott is nagy esélyes, illetve nagyon örülök neki, hogy súlyemelőnk, Nagy Péter is ott lesz Londonban.”
 

Háttérinformáció

A K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram 2006-ban indult útjára. A program lényege, hogy a pénzintézet K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak vásárlása után, 1 000 forintonként 1 forintot különít el saját eredményeiből a sportolók támogatására. A sportolók jelölti listájára a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság tesz javaslatot, amely alapján neves szakmai zsűri vagy a nagyközönség választja ki a két díjazott olimpikont és paralimpikont. A zsűrizés során döntő szempont a jelöltek elért sporteredménye, sportolói és emberi magatartása, valamint várható eredményessége.

  Forrás: Pete RenátaWell PR Ügynökség