Kedvezőek a feltételek a 11. Daróczy virtusúszáshoz

image Kedvező a vízhőmérséklet és a vízszint, és a szervezők reményei szerint megfelelő időjárás lesz szombaton ahhoz, hogy tizenegyedik alkalommal megrendezzék a Daróczy virtusúszást, az egyetlen magyarországi folyóvízi távúszó rendezvényt.

    A mezőny Paksról, az Árvíz utca felett lévő csónakleeresztőtől indul szombaton legkésőbb 10 óra 30-kor. Nevezni a helyszínen lehet reggel 9-től – mondta el az MTI-nek Gyulai János szervező.
    A résztvevők a vízirendőrség és tapasztalt dunai emberek biztosítása mellett Kalocsáig, az úgynevezett meszesi partszakaszig úsznak. A táv 15 kilométer, amelynek megtétele általában két és fél, három órán át tart.
    Gyulai János arra számít, hogy idén többen lesznek a szokásosnál. Az elmúlt tíz évben összesen közel ezer induló volt, legtöbb – százhatvan – 2010-ben.
    A program szervezője elmondta, hogy a vízállás közepes, a vízhőmérséklet 24 Celsius fok. Az előrejelzések szerint délelőtt az időjárás is megfelelő lesz, délutánra viszont vihart jeleznek, ami – ha korábban érkezik – gondot jelenthet. (Ha indulás előtt érkezik viharjelzés, akkor elhalasztják a rajtot, ha úszás közben jön a jelzés, akkor a parton várják meg a vihar elvonulását – közölte a szervező.)
    A folyóvízi úszás, különösen partközelben, a sebesség élményét adja, percenként akár száz métert is meg lehet tenni a vízbe – mondta a szervező, aki szerint noha eddig egyszer sem történt baleset, a távúszás nagy körültekintést igényel, mert a folyó sodrása elég nagy.
    A Daróczy virtusúszás életre hívását, elnevezését két paksi gróf 1886-os teljesítménye ihlette. Daróczy István és Daróczy Zsigmond az uszódi csárdáig úszott el Pakstól a Dunán, nagy visszhangot kiváltva a korabeli sajtóban.
    Az újkori virtust 2002-ben tartották meg először azzal a céllal, hogy általa is tudatosítsák, a Duna ott is alkalmas úszásra, sportolásra, ahol a paksi atomerőmű hűtővize visszakerül a folyóba.