A sírból jött vissza Szerbia, a 96. percben egyenlített és életben tartotta továbbjutási esélyeit

Szlovénia–Szerbia mérkőzéssel veszi kezdetét a csütörtöki játéknap a labdarúgó-Európa-bajnokságon. A csoportkör második fordulóját szerdán az A jelű négyes nyitotta meg, Németország a magyar válogatottat győzte le, Svájc pedig Skóciával remizett.

Az első kört követően Anglia vezeti a C csoportot, miután kisebb-nagyobb nehézségek árán, de sikerült 1–0-ra legyőznie Szerbiát, Szlovénia pedig meglepetésre döntetlenre tudta menteni a Dánia elleni ütközetet. Ugyan jelenleg jobban állnak a szlovénok, a fogadóirodák Szerbiát tartják a mérkőzés esélyesének.

Íme a két kezdőcsapat:

  • Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza – Stojanovic, Cerin, Elsník, Mlakar – Sporar, Sesko.
  • Szerbia: Rajkovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics, Ilics, Lukics, Mladenovics – Tadics, Vlahovics, Mitrovics.

A szlovénok csak kapufáig jutottak az első félidőben

Kovács István játékvezető sípjára elindult a mérkőzés, a fehér mezes Szlovénia indította útjára a labdát. A szerbek ragadták magukhoz a kezdeményezést, az első percben Zsivkovics próbálkozott egy középre ívelt labdával, de sikerült elfejelni a szerb támadók elől a labdát. A következő percek a szlovénoké voltak, de Cerin nemes egyszerűséggel kipasszolta a labdát a pályáról.

Az 5. percben aztán az ő nevéhez fűződött az első lövés, 18 méterről, kissé jobbról lőtt kapura laposan, de Rajkovics könnyűszerrel védett. Néhány másodperccel később Oblakot hozta kellemetlen helyzetbe a saját védelme, de még el tudta rúgni a labdát a rárontó szerb csatár elől. A 8. percben ismét Szlovénia előtt adódott helyzet, talán még nagyobb is, mint az előbb. Mlakar cikázott át a szerb védelmen, betört a 16-oson belülre, majd egy kissé jobbról, nagyjából 12-13 méterről tüzelt. Ő is laposan próbálkozott, akárcsak Cerin, Rajkovicsnak azonban ez sem okozott gondot.

Az első negyed órában közel 60 százalékban (egész pontosan 57 százalék) a szerbeknél volt a labda, helyzeteket mégis a szlovénok tudtak kialakítani. A 16. percben a balhátvéd Janza lódult meg, majd jó negyvenről próbálkozott beadással, ami lövésnek és passznak is elég gyenge volt. A mérkőzés eddig nem hoz sziporkázó játékot, de legalább a két szurkolótábor elszórakoztatja magát, rájuk nem lehet panasz. A 20. percben Drkusic is megpróbált egy bátor betörést, hiába középhátvéd, de helyzetbe azért nem sikerült kerülnie. A szerbeknek egyelőre nem sikerült megérkezniük a meccsbe, pedig lassan már a félidő felénél járunk.

A 24. percben Karnicnik húzta meg a jobb szélen, Mladenovics viszont annyira nem rajongott ezért az ötletért, úgyhogy inkább alácsúszott. Jutalma egy sárga lap. Éledeznek a szerbek? Talán egy kezünk is elég ahhoz, hogy megszámoljuk, hányszor jöttek át a szlovén térfélre déli szomszédaink, de ha már a 27. percben ott jártak, akkor egy helyzetet is kialakítottak. Vlahovics csúsztatott kapura egy balról érkező beadást, de ez Oblaknak csemege.

A 31. percben az első szerb szöglet komoly veszélyt rejtegetett magában. Jobb oldalról tekerte a kapu elé a labdát Tadics, a hosszún pedig ott állt Mitrovics, de nem tudta a kapu irányába tenni a játékszert. Veszélyes helyzet volt, fogta is a fejét a szerb csatár. Mindent elárul a meccsről, hogy a 36. percben Janza beadás előtti rituáléja érdekesnek számít. A szlovén balbekk a reklámtáblába törölte bele a kezét, hogy nagyot tudjon dobni.

Végre valami izgalom a 37. percben. Elsník kényszerítőzött az egyik szerb védővel, majd betört a 16-oson belülre, a rövidre próbált nagy gólt lőni, de a kapufát találta telibe, a kipattanót pedig fölévágta Sporar. Néhány másodperccel később izgalmak a másik kapunál is, szabadrúgáshoz jutott Szerbia, de a sorfalig jutott csak a lövés. A 41. percben egy Tadics szóló láttán élénkültek meg a szerb fanatikusok, de a középpályás egyéni akciója belehalt a szépségbe. Megélénkültek a szerbek, Zsivkovics ugyan lesen állt, de a játékvezetők ezt nem vették észre, ezért a beadása után nagy helyzet alakulhatott volna ki, Vlahovics egy védővel a nyakában próbálta kapura pöckölni a labdát, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A 44. percben ismételten veszélyesen tekeredett be Cerin szöglete a kapu felé, majd a kifejelt labdát megpróbálta visszatenni, de nem talált társat. Az első félidő végén még jöhetett egy szerb szöglet, de Zivkovics beadása után Vlahovics nem talált kaput. Helyzetek itt is, ott is, a szlovénok még kapufát is lőttek, de ez egyelőre kevésnek bizonyult, 0–0 a félidő.

Drámai végjáték, a 96. percben mentett pontot Szerbia

A második játékrész előtt egy csere volt, az is a szerbeknél: Filip Mladenovicsot Mijat Gacsinovics váltotta. Jól is indítanak a piros mezesek, egy Tadics–Mitrovics összjáték után utóbbi lőtt jobbról, kiszorított szögből, de Oblak eszén nem tudott túljárni. Szép akció, gólt ez sem ért. Gacsinovics jól szállt be a bal szélre, jobbról adott be, a labda pedig Bijolról majdnem a bal felsőbe vágódott be. Így is lett belőle egy szöglet, amiből újabb helyzet alakult ki. Néhány passz után, ezúttal balról érkezett a beadás Tadics részéről, Mitrovics elől ismét szögletre csúsztattak.

A második félidő elején nagy a nyomás a szlovén kapun, de egyelőre állja a sarat Jan Oblak. Sőt, egy kiugratás után Sesko helyzetbe is kerülhetett volna, ám elesett Veljkovics mellett. Kovács István sípja néma maradt. Az 58. percben Sesko dolgoztatta meg Rajkovicsot, egy lendületes kontra után egy emeléssel próbálkozott, a szerb hálóőr még keresztbe tudott nyúlni és szögletre ütötte a labdát.

Negyed óra ebből a játékrészből is eltelt már, de az az ember érzése, hogy ha reggelig játszanak a csapatok, akkor sem lesz gól. Az edzők is így érezhetik, hiszen cserélnek a 66. percben. A szlovénoknál Jan Mlakart Jon Gorenc Sztankovics váltotta, a szerbeknél pedig Dusan Vlahovics és Sasa Lukics is lejött, helyükön Luka Jovics és Szergej Milinkovics-Szavics folytatják. A 67. percben Stojanovic esett el a szerb 16-oson belül, miután Pavloviccsal ütközött, de Kovácsnál ez sem ért büntetőt.

Na, csak le kellett írnunk, hogy nem lesz gól, a 68. percben vezet Szlovénia! Egy rossz szerb csel után Karnicnik szerzett labdát, majd egyedül iramodott meg. A szerb térfél közepén keresztbe passzolt Elsníkhez, aki beadásával megtalálta a hosszún érkező védőt. Karnicniknek nem volt nehéz dolga, 3 méterről passzolt a kapuba, 1–0!

Magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a szerbek, a 72. percben Mitrovics egyenlíthetett volna, de az ötösről szétforgácsolta a lécet. Három perccel később remek helyről kapott szabadrúgást Szerbia. A labda mögé Tadics állt és egy beadással próbálkozott, Milinkovics-Szavics fejese viszont ha centikkel is, de elkerülte a kaput.

Kettős cserével frissít Szlovénia, Stojanovics és Sesko le, Verbics és Vipotnik be. A 79. percben egy szerb szurkoló mászott be a pályára és barátságos ökölvívó mérkőzésre hívta ki a biztonságiakat, vélhetően kevés sikerrel (ezt ugyanis a kamera nem mutatta). Másodpercekkel később pedig ismét Karnicnik próbálkozott, lövése nem sokkal ment el a jobb kapufa mellett. Kettős csere szerb oldalon is a 82. percben, a csapatkapitány Tadics és Zsivkovics is lejön, helyükön Szamardzsics és Birmancsevics folytatják.

85. percben a bal szélről tekert kapura egy szabadrúgást a frissen beszállt Birmancsevics, Oblak szögletre tolta a kellemetlenül érkező labdát. A szögletet szöglet követte, ami már jobban jött be, de gólt ez sem ért. Mindenesetre beszorult Szlovénia. De nem sokáig, Ilics szabadította fel a szlovén kaput, bal szélen kapott egy szép labdát, de a beadása lecsúszott, csúnyán.

Egyre nagyobb a szerb nyomás, de rendre borzalmasan sikerülnek az utolsó passzok, a 89. percben Birmancsevics beadása pattog oda Oblak ölébe. Az eddig eltelt 90 perchez még ötöt ad hozzá Kovács István, amit a szlovénok egy cserével próbálnak megrövidíteni: Elsníket Brekalo váltja. Jovics meg besárgult, egy szabadrúgást szeretett volna elvégezni, a szlovénok ezt nem szerették volna, a kakaskodásból pedig a szerb jött ki rosszabbul.

Kezdenek elszállni fejben a szerbek, Gacsinovics kapott egy teljesen felesleges sárgát, miután fellökte Janzát. De a szlovénok sem akarnak lemaradni, Vipotnik is összeszed egy lapot. A 96. percben Szerbia egyenlít egy szöglet után, Jovics fejelte a kapuba a labdát!! És ezzel ér véget az összecsapás, a szlovénok kezéből kicsúszott két pont, Szerbia életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Ezzel a csoportot továbbra is Anglia vezeti 3 ponttal (egy lejátszott meccsel), Szlovénia a második 2 ponttal (két lejátszott meccsel), Dánia a harmadik 1 ponttal (egy lejátszott meccsel) és Szerbia maradt a sereghajtó, de megszerezte első pontjait.

Írta a HVG

A A sírból jött vissza Szerbia, a 96. percben egyenlített és életben tartotta továbbjutási esélyeit bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.