Hollandia nyerte a baseball-világbajnokságot

image

A holland baseball-válogatott sporttörténelmet írt: a panamai világbajnokság döntőjében vasárnap hajnalban 2:1-re legyőzte Kubát, ezzel a modern baseball első európai országaként világbajnok lett.

Ha az első, 1938-ban mindössze két ország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok részvételével megrendezett és végül brit győzelemmel zárult baseball-világbajnokságot nem számítjuk, európai csapatnak még döntőbe sem sikerült jutnia az eddigi 37 vb során. A valaha elért legjobb európai eredmény Olaszország 4. helyezése 1998-ból, illetve Hollandia szintén 4. helyezései 2005-ből és 2007-ből. A baseball-vb-k történetének legfontosabb tanulsága ugyanakkor, hogy mindig a kubai válogatott a legnagyobb esélyes. Fidel fiai eddig 25 aranyérmet nyertek (1984 és 2005 között zsinórban kilencet), és másodiknál rosszabb helyen soha nem végeztek. Az utolsó két vb-döntőben azonban az Egyesült Államok diadalmaskodott: 2007-ben Tajvanon az azóta MLB All-Star Evan Longoria, míg 2009-ben Olaszországban a jelenleg a Seattle Mariners csapatában játszó Justin Smoak vezényletével győzték le a kubaiakat.
A Panama négy városában megrendezett idei baseball-vb 16 ország részvételével zajlott majdnem két héten át. Az első és második csoportkör után Hollandia és Kuba egyaránt 11:1-es mutatóval, vagyis 11 győztes és egyetlen vesztes meccsel jutott a döntőbe. Az első csoportkörben a hollandok egy hosszabbításos meccsen Kanadától szenvedtek egypontos vereséget, a kubaiak pedig éppen a hollandoktól kaptak ki 4:1-re a második körben. Mindkét csapat kirobbanó formában várhatta tehát a döntőt, de Hollandia lenyűgöző teljesítménye és két nappal korábbi, Kuba elleni győzelme ellenére mégis a karibiak tűntek jóval esélyesebbnek.
A meccs a heves esőzés miatt négyórás csúszással kezdődőtt, ám ez szemmel láthatóan nem zavarta meg különösebben a csapatokat. A hollandoknál az egyik legjobb európai dobó, Rob Cordemans kezdett, aki nem túl gyors, 86 mérföldes egyenes dobásai mellett hihetetlenül pontos csavart és lecsapódó labdáival szokta az ellenfél ütőit őrületbe kergetni. Kubai oldalon a balkezes Yulieski Gonzalez lépett a dombra.
A végig a dobók párharcáról szóló mérkőzésen az első pontra a 4. játékrészig kellett várni. Az inning első felében Frederich Cepeda egy dupla ütést és egy vad dobást követően Alfredo Despaigne feláldozott ütéséből szerezte meg a vezetést a kubaiaknak. Az inning alján a hollandok azonnal fordítottak, előbb Bryan Engelhardt ütéséből Sidney de Jong, majd Jonathan Schoop ütéséből Curt Smith futott be. Ezután több pont már nem született, kubai oldalon Freddy Alvarez, a hollandoknál a 8. inningig Cordemans, majd Juan Carlos Sulbaran és David Bergman húzta le a rolót.
A hollandok hihetetlen teljesítményt nyújtottak az egész vb során. A csoportmeccseken a rekordvilágbajnok kubaiakon kívül legyőzték a címvédő Egyesült Államokat és az olimpiai bajnok Dél-Koreát is. Fantasztikus dobó- és védőjátékukról mindent elmond, hogy 13 meccsükből mindössze két olyan volt – Kanada és az USA ellen -, amikor az ellenfél három pontnál többet ért el ellenük, mindkétszer ötöt. Ennek köszönhetően az is belefért, hogy ütősoruk nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Két lehengerlő győzelmet leszámítva (19:0 Görögország, 12:2 Venezuela ellen), általában 1-2 pontos különbséggel nyertek.
A 24 fős holland vb-keret nagyjából fele-fele arányban áll Hollandiában és a tengerentúlon – elsősorban Curacaóban – született játékosokból. A csapat nagy része, 14 játékos a holland Hoofdklassében játszik, 10 pedig valamelyik alsóbb osztályú profi bajnokságból érkezett. Utóbbiak közül elsősorban a dobó Tom Stuifbergen (Minnesota Twins AAA) és a 2006-os World Baseball Classic-on Panama ellen no-hittert (érvényes ütés nélküli meccset) dobó Shairon Martis (Washington Nationals AA), valamint a belső védő Mariekson Gregorius (Cincinnati Reds AA) és Sharlon Schoop (San Francisco Giants AA) tartozik a legnagyobb tehetségek közé. És akkor még nem is beszéltünk az MLB-szerződésük miatt a vb-n nem hadra fogható olyan nagy nevekről, mint Andruw Jones (külső védő, New York Yankees), Rick van den Hurk (dobó, Baltimore Orioles), Jair Jurrjens (dobó, Atlanta Braves), Kenley Jansen (dobó, Los Angeles Dodgers) vagy Gregory Halman (külső védő, Seattle Mariners), akik a 2013-as profi világbajnokságon, a World Baseball Classic-on (WBC) tovább erősíthetik a holland keretet.
A holland válogatott vb-győzelme további óriási lökést adhat a baseball (hollandul honkbal) európai fejlődésének. Már eddig is komoly szervezések folytak annak érdekében, hogy 2014-ben Hollandia egy 3 meccses MLB-sorozat, illetve 2013-ban vagy 2017-ben az egyik WBC-csoport házigazdája legyen. A mostani siker után a világ – és ezzel remélhetőleg az MLB – figyelme ismét Európára irányul majd, és az említett lehetőségek talán tényleg valósággá válnak.
Azoknak, akik nem tudják elhelyezni ezt a sporttörténelmi győzelmet, megpróbálunk egy focis párhuzammal segíteni: képzeljük el, hogy a magyar válogatott az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságon egy döntetlen mellett az összes többi meccsét megnyeri és a döntőben 1:0-ra győz Brazília ellen. 

http://www.ibaf.org/en/competition/e4dbf607-4cbe-4b8e-a07b-274157b24e33

Makó Gábor

 

Forrás: Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség – www.baseball.hu