Londoni konzultáció: Két-három magyar súlyemelő juthat ki Londonba

image

Magyarországon jelenleg 33 súlyemelő klubot tartanak nyilván. A hazai igazolt versenyzők létszáma meghaladja a 700 főt. Több helyszínen és régióban indult sportiskolai képzés és jelen pillanatban a súlyemelő akadémiák megszervezése és kialakítása napirenden van. Így 2012-re a sportág igazolt versenyzői létszáma elérheti az 1000 főt.

Továbbá közel 1000 főre tehető azoknak a sportiskolai- és akadémiai képzésben résztvevő növendékeknek a száma, akik még nem rendelkeznek igazolással. Az igazolt sportolók 75%-a 10 és 23 év közötti utánpótláskorú versenyző. Ezeken kívül, az utóbbi évek legsikeresebb Európa-bajnokságán vett részt a magyar válogatott (Krutzler Eszter bronzérmei), ráadásul a szövetség gazdálkodása is teljes mértékben rendben van – mondta Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetég elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság konzultációján.

Arról sem feledkezzünk meg, hogy a sportdiplomáciában is képviselteti magát a sportág. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnöke, Dr. Aján Tamás, továbbá a Nemzetközi Szövetségben további 12 fő magyar sportvezető tevékenykedik. Az Európai Súlyemelő Szövetségben különböző bizottságokban 6 magyar sportvezető dolgozik.

Krutzler Eszter a kazanyi Európa-bajnokságon – amelyen 32 nemzet, közel 200 versenyzője indult – szakításban és lökésben is remekül teljesített. Minden gyakorlata jó volt. Eszter „ A” csoportba került. Eredményei, szakítás: 95 kg, 100 kg,104 kg, lökés: 117 kg, 123 kg, 127 kg, összetett eredménye: 231 kg. Ezzel az eredménnyel három bronzérmet szerzett.

A bronzérmek után aranyérmet is nyertek a magyarok. Nagy Péter ugyanis a + 105 kg-os kategória legjobbjának bizonyult a kínai Shenzenben, az Universiadén. Nagy Pétert egyébként óriási megtiszteltetés érte nemrég: meghívást kapott a Dmitrij Medvegyev orosz államfő versenyére, a President Cup-ra, Moszkvába.

Ilyen előzmények után természetes elvárás volt, hogy a magyar súlyemelők kvótát, kvótákat szereznek a párizsi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Egyedülálló kvalifikációs rendszer jellemezi a sportágat: 4 fős női illetve 6 fős férfi csapat szerez egy kvótát az egyén számára a vb-n. Furcsa szabály, de el kell fogadni. Párizsban, Disneylandben a női kvalifikációs csapat szempontjából 63 ország nevezett, 212 hölgy részvételével.

A másik nemnél 71 ország nevezett, 307 férfi részvételével. Előzetes kalkulációalapján a nők két kvóta megszerzésére voltak esélyesek. A férfiak a 2010. évi antaliyai világbajnokság gyenge szereplése miatt nem voltak esélyesek kvótaszerzésre, így csak két férfiversenyző indult Párizsban. A nők teljes négyfős csapattal indultak. A 2010-es világbajnokság eredménye alapján a két kvótát jelentő 18-dik helyen állt női csapatunk. Ezzel szemben idén elmaradtak a kvóták.

Nem maradt más hátra, mint a jövő évi Eb. A 2012. év két fő felkészülési szakaszra kell osztani, a kvalifikációs Európa-bajnokság és az olimpiai felkészülésre. A nőknek és férfiaknak egyaránt egy-egy kvóta megszerzésére van lehetőségük. Két lehetőség áll versenyzőik számára, első a csapat indítása a kvalifikációs Eb-n, és a nőknél az első hatba kerülni, férfiaknál a hétbe, vagy az IWF egyéni világranglistán az első tizenötbe kerülés, ami név szerinti kvótát jelent. A felkészülés második szakasza a kvóta megszerzése után az olimpiáig tart, két versenyző számára.

Olimpiai kvalifikációs csapat

Bökfi János szövetségi kapitány által javasolt felnőtt versenyzők névsora:
Női keret:
Nagy Nikoletta (1983) Ózdi Súlyemelő és Fitness Club
Krutzler Eszter (1981) Oroszlányi Városi Súlyemelő Egyesület
Magát Krisztina (1989) BKV Előre SC
A négyfős kvalifikációs csapat az utánpótlás legjobbjával lesz kipótolva.(első számú jelölt: Szilágyi Kinga (1995) Oroszlányi Városi Súlyemelő Egyesület)

Férfi keret:
Baranyai János (1984) Oroszlányi Városi Súlyemelő Egyesület
Gyurkovics Ferenc (1979) Pécsi Súlyemelő Egyesület
Nagy Péter (1986) Szegedi Lelkesedés SK

Visszatérve Baranyai Jánosra: a pekingi olimpián súlyos sérülést szenvedő sportoló, ha visszakerül az élvonalba – ami azt jelenti, hogy érmet kell szereznie jövőre Antalyában az Eb-n – akkor elvileg kaphat szabadkártyát a londoni olimpiára a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségtől.

A Magyar Súlyemelő Szövetség nagy hangsúlyt fektet a doppingellenes küzdelemre és az ezzel járó felvilágosító munkára. A szövetség doppingellenes stratégiája a következő:

– 2011-ben minden sportoló részére az egyesületben a doppingellenes szabályzatokat ismertetik, közzéteszik.
– Rendszeres nyomtatott kiadványaikban, valamint speciális doppingellenes kiadványainkban, szórólapjainkban folyamatos tájékoztatást nyújtanak a sportolóknak, sportvezetőknek.
– Internetes weblapjukon (www.msszinfo.hu) állandó, friss tájékoztatást nyújtanak a doppingellenes küzdelemhez.
– Doppingellenes koordinációs telefonszámot tartanak fent, mely honlapjukon is szerepel.
– Évenként tartandó továbbképzésükön kiemelt témaként szerepel a doppingellenes stratégia, ahová a MACS, IWF, MOB valamint az állami vezetésből kérnek fel előadókat.
– A versenyzőknek és edzőknek a központi edzőtáborok során folyamatosan felhívják figyelmüket a doppingellenes küzdelem fontosságára.
– A felelős edző a táplálék-kiegészítők beszerzése előtt konzultál a sportorvossal, megfelelő szakemberekkel.
– A versenyzők továbbra is mindenféle vizsgálatnak hajlandók alávetni magukat.
– A szövetségi költségvetés terhére minden korosztályos versenyre induló versenyzőnket legalább egyszer vizsgálatnak vetetjük alá, ha megfelelő ilyen irányú támogatásban részesül a szövetség.
– Az egyesületekkel elfogadtatják, hogy minimális támogatást is csak az az egyesület kaphat, amelyben doppingmentes felkészülés folyik.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása alapján jövőre legalább háromszor ellenőriznek minden sportolót. Az utolsó doppingvizsgálat közvetlenül a londoni olimpiára való kiutazás előtt lesz.