Csábi Bettina: Candida-diéta

image

Igen sokan kényszerülnek a Candida-diétára. Sajnos legtöbbször mi magunk tehetünk erről a helytelen életvitelünkkel. Érdekes, mégis azt tartják csodabogárnak, aki egészségesen étkezik, és mozog mellette, de hát az egészség nem üzlet…

Sokan befejezik a Candida-diétát is, aztán visszatérnek a társadalom által elfogadott „normális életvitelbe”. Cukor, finomított lisztből készült pékáruk és sütik. Mert sajnos az az elfogadott, ha valaki ezeket eszi, aztán a puffadás miatt beszedi a megfelelő bogyót, emésztési problémái miatt a másikat, rezgőövet vesz és testkezelésekre jár, mert elhízik…

A Candida esetében a diagnózis felállítása nem könnyű feladat, hiszen a gombás fertőzést kereső kivizsgálások eredménye gyakran negatív. Ezért főleg az orvos tudása szükséges ahhoz, hogy felismerje, mi a megfelelő kezelés. A gombaölő gyógyszereken kívül megköveteli a diéta betartását, a bélflóra helyreállítását és a szervezet méregtelenítését.

A tünetek sokfélék, így a fáradékonyság, levertség, memóriazavar, fejfájás, álmatlanság, édesség utáni vágy, hízás, puffadás, szelesedés, hasmenés vagy szorulás, viszketés, allergia, izom- és ízületi fájdalmak, hajhullás, gyermekeknél hiperaktivitás a tünete a Candidás megbetegedésnek.

Mi vezethet a gombák elszaporodásához?

A Candida szénhidráttal táplálkozik. Tehát próbáljuk a legalacsonyabb szénhidráttartalmú alapanyagokat használni, a zöldségeket, gyümölcsöket csak frissen fogyasszuk! Lényeges tudnunk azt is, hogy a grapefruitban, különösen annak magjában található egy bizonyos vegyület, amelynek gombaölő hatása van. Patikákban és drogériákban beszerezhető a grapefruitmag-olaj, melynek rendszeres használata erőteljesen hozzájárul a gyógyuláshoz. Természetesen a cukor minden formájában tiltott, ezért a kezdeti szigorú diétánál sem fogyaszthatunk teljes körűen minden gyümölcsöt, így a dinnye és a szárított gyümölcsük egyértelműen tiltólistások a gyümölcslevekkel együtt. Az alkohol elvben nem más, mint cukor!

 

Az antibiotikumok túlzott fogyasztása károsítja azokat a baktériumokat, melyek a belekben féken tartják a gombákat. A sok, fel nem oldott stressz és a szennyezett környezet gyengíti szervezetünk ellenálló képességét. Ha immunrendszerünk legyengül, nem tud védeni bennünket a vírusoktól, kórokozó baktériumoktól és gombáktól, valamint a különben is nap mint nap keletkező daganatos sejtektől.
Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, esetleg natúr rizst. Étkezések előtt egy-egy evökanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében.

 

Az élesztőalapú termékek is tilosak: bor, sör és a legtöbb sajttermék – különösen a penészes sajt. Húsnál, felvágottaknál is vigyáznunk kell. Kerüljük a tartósított termékeket, ugyanis gyakran mézzel és cukorral is konzerválják ezeket!
Természetesen immunrendszerünk erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet vigyünk be szervezetünkbe.

 

Forrás: Dr. Csábi Bettina www.csabibettina.hu www.alomdieta.hu