Olimpia a traplövő célkeresztjében

image

A 37 esztendős hatvani traplövő két második helyezés után az idei, Sarlóspusztán megrendezett országos bajnokságon megszerezte a hőn áhított aranyérmet. A sportember azért küzd, hogy kiharcolja a londoni olimpiai részvétel jogát, a kvóta megszerzésére még három versenylehetőség áll rendelkezésére.

Hegyi Norbert azok közé a trapplövők közé tartozik, akik a nagy átlaggal ellentétben inkább külföldi lőtereken teljesít kiválóan, egyéni csúcsai is külhoni viadalokhoz köthetők, egy hónapja Szlovákiában 120 kört lőtt. Az országos bajnokságokon eddig kétszer állhatott fel a dobogó második fokára, de az aranyérem hiányzott gyűjteményéből. A koronglövészetről 2006-ban trapra váltó sportember azonban nem az a feladós fajta, a hétvégén Sarlóspusztán megrendezett országos bajnokságon begyűjtötte a kollekció legfényesebb darabját. Pedig nem arra mutattak az előjelek, hogy Hegyi Norbert magyar bajnokként tér haza hatvani otthonába, a viadal előtt vírusfertőzést szedett össze.

Nem akartam, hogy tudjanak a betegségemről, úgy tűnhetett volna, hogy kifogásokat keresek – mondta Hegyi Norbert. – A versenyen alig álltam a lábamon, ez meg is látszott a szombati teljesítményemen. Vasárnap már jobban ment, akkor 50-ből 48 kört teljesítettem, s végül 114 körrel zártam a versenyt, ez szerencsére aranyérmet hozott. Nagyon boldog vagyok, az országos bajnoki cím megszerzésével régi álmom vált valóra. hegyinorbert.jpg

Álmokból, vágyakból, tervekből van még néhány az országos bajnok fejében. Jelenleg azért küzd, hogy a 2012-es londoni olimpia résztvevője legyen. A kvóta megszerzésére másfél hónap és három nemzetközi viadal áll a rendelkezésére. 120 körös egyéni csúcsához már csak egy-két köröcske, plusz némi szerencse kellene, s már készülődhetne is az angol fővárosba. De míg a vetélytársak kiemelkedő háttérrel készülhetnek, addig a hatvani sportember eddigi eredményeit elsősorban a saját erejéből érte el, hiányzik mögüle egy tőkeerős szponzor. Talán már nem sokáig…

A világversenyeken nüánszokon múlnak az eredmények, úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor már nem bírom egyedül, szükségem van a biztonságos háttérre. Ami tőlem telik, azt ezután is megteszem, de a továbblépéshez nagyon kellene egy tőkeerős szponzor. A jövő héten vár rám egy megbeszélés a Sarlóspusztai Olimpia Sportegyesület vezetőivel, bízom benne, jól alakul majd a tárgyalás. Ha egy erős szponzort tudhatnék magam mögött, már a londoni ötkarikás játékokon való részvétel is reális célkitűzés lehetne, de azt 90 százalékos biztonsággal állíthatom, profi háttérrel a hátam mögött, 2016-ban Rióban már ott lennék a lőtéren – adott hangot vágyainak a lövész.