A 65 éves Dunai Antalt és más születésnapos sportolókat köszöntöttek

Dunai II Antal, Orbán Árpád és Nagy Imre olimpiai bajnokokat, valamint a magyar sport további kilenc kiemelkedő egyéniségét köszöntötték pénteken a sport-szakállamtitkárságon abból az alkalomból, hogy az élő legendák a közelmúltban ünnepelték születésnapjukat.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár, aki Bajnai Gordon területfejlesztési és önkormányzati miniszter elismerő oklevelét adta át, kiemelte: "Olyan sportolókat köszöntünk, akikre egykor az egész ország büszke volt. A mai generációtól az a minimum, hogy ilyen alkalmakon ünnepeljük őket." 
   
A 65 éves Dunai II Antal a mexikói olimpián arany-, a müncheni játékokon ezüstérmet nyert, és tagja volt az 1972-ben Európa-bajnoki negyedik együttesnek. A 31-szeres válogatott edzőként Spanyolországban öregbítette a magyar futball hírnevét, ahol öt együttest – Deportivo Jerez, Betis, Castellón, Murcia, Levante – irányított. Ma is aktív, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai alelnöke.
   
Az ünnepeltek korelnöke, az idén 75 éves Nagy Imre az egyetlen magyar öttusázó, aki mind a három színű olimpiai éremből őriz egyet: a dobogó felső fokára 1960-ban, Rómában a csapat tagjaként állhatott fel, és párbajtőrben is büszkélkedhet magyar bajnoki címmel.
   
Orbán Árpád (70), a Rába Vasas ETO volt labdarúgója a tokiói olimpián nyert  aranyérmet.
   
Kovács Tamás (65), a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója kardvívóként világbajnok, BEK-győztes és olimpiai bronzérmes volt, majd hosszú évekig dolgozott sportvezetőként a vívószövetségben.
   
Rajtuk kívül még Cziffra Zoltán (65) Európa-bajnoki ezüstérmes hármasugrót, Markovitsné Balogh Márta (65) világbajnok kézilabdázót, Toma Mihály (60) vb-bronzérmes birkózót, Turóczy Judit (60) Eb-ezüstérmes és korábbi Európa-csúcs-tartó úszót, Kovács Ernő (55) Eb-győztes autómodellezőt, Joós István (55) olimpiai második kajakozót, Némedi Imre (50) Eb-ezüstérmes ökölvívót és Szabó Sándor (50) vb-második tekézőt köszöntötték.

MTI