A 70 éves Földi Imrét köszöntötte a szaktárca

foldi_imre.jpg

Földi Imrét, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokát, a Nemzet Sportolóját köszöntötték 70. születésnapja alkalmából csütörtökön az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban (ÖTM).

Az ünnepségen Ujhelyi István államtitkár a szaktárcát vezető Bajnai Gordon nevében gratulált az egyetemes sport kiemelkedő alakjának, majd festménnyel – Macskássy Izolda egyik alkotásával – ajándékozta meg a klasszist. Pohárköszöntőjében az államtitkár méltatta Földi Imre pályafutását, kiemelve, hogy "a tisztesség, a kötelességtudat, a magyar sport és a haza iránti elkötelezettség, a hűség és az elképesztő teljesítmény tette őt a nemzet óriásává".
   
A pohárköszöntőben elhangzott, hogy Földi versenyzői pályafutásának két évtizede alatt mindent, amit lehet, megnyert sportágában: hatszor volt világbajnok, 10-szer Európa-bajnok, 14-szer magyar bajnok, 24 világcsúcsot állított fel, s ami igazán fantasztikus tett volt a részéről: mind az öt olimpiáján pontszerző tudott lenni. Két ezüstérem – 1964 és 1968 után – 1972-ben, Münchenben jutott a csúcsra az ötkarikás aranyérem megszerzésével. Az államtitkár külön kiemelte, hogy az edzői pályafutás is sikeres volt, munkájának nyomán válhatott összesen 16-szoros Európa-bajnokká leánya, Földi Csilla.
   
Az évszázad súlyemelőjévé is megválasztott Földi Imre életútját a magyar szövetség nevében Fehér Tamás elnök vázolta fel, példaként állítva mindenki elé a sportág élő legendájának szerénységét, hozzáállását, kitartását és odaadását, ami hozzájárult ahhoz, hogy az eredményekben, címekben, elismerésekben hihetetlenül gazdag lista birtokosa a világ egyik legnagyobb versenyzőjévé válhasson.
   
A minisztériumi ünnepségen jelen volt Földi Imre családja, Elbert Gábor sportszakállamtitkár és Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnöke.

MTI