A cukor valójában önmagában nem ellenség – számos ételben természetes módon megtalálható, beleértve a tejet és a gyümölcsöt. Ám felesleges cukrot a táplálékkal szükségtelen a szervezetünkbe vinni. Mi történik, ha elhagyjuk?
A cukor elhagyása, bár elsőre ijesztőnek hangozhat, rendkívül előnyös dolog. Számos pozitív hatást tapasztalhatunk magunkon, ha kiiktatjuk a mindennapjainkból. Sajnos, a nyugati világban az emberek többsége arra lett rászoktatva, hogy kívánja a cukrozott finomságokat. Olyanokat, melyek jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, s ezekre valójában semmi szükségünk. Ha leállunk ezek fogyasztásával, s csak olyasmit eszünk, amelyben természetesen megtalálható a cukor, az alábbi 5 előnnyel nézhetünk szembe.
A testsúly stabilizálódik
Ha cukrot fogyasztunk, még több cukorra vágyunk, s nemcsak nyers formájában. Lássunk tisztán: a legtöbb cukor a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekben található, melyek feldolgozott élelmiszerek, vagy igen nagy mennyiségű nem kívánatos összetevőt tartalmaznak. Kivétel persze a gyümölcs. A cukor elhagyása után a szervezetnek nem lesz szüksége arra, hogy állandóan küzdjön a felesleges kalóriákkal. Nem fogunk éhséget érezni és fogyásnak indulunk, vagy legalábbis nem lesznek akkora ingadozások a súlyunkban.
Több energiánk lesz
Sajnos, nagyon sok ember érzi úgy, hogy elengedhetetlenek számára bizonyos cukros dolgok, így az energia- és a koffeines italok, amikor fáradt. Ám a cukros finomságok és italok nélkül természetes módon sokkal több energiánk lesz! Az elfogyasztott cukor csak blokkolja szervezetünk azon képességét, hogy az energia szintünket maximumon tarthassuk. Ráadásul, ha ezeket elhagyjuk, a vércukorszint le-fel ugráltatása is elkerülhető, vagyis a délutáni álmosságot is a hátunk mögött tudhatjuk.
A belek és a vastagbél hatékonysága nő
Ha a belek beszélni tudnának, azt ajánlanák, hogy sok rostot és csak minimális mennyiségű nehezen emészthető élelmiszert fogyasszunk. Ha nem eszünk cukrot, lehetővé tesszük, hogy a has, a belek jóval hatékonyabbak végezzék munkájukat. Gyakrabban járunk majd a vécére, ami előnyös dolog, mert a szervezet tisztul.
Bőrünk egészségesebbé válik
A pattanások gyakran jelentkeznek akkor is, ha a legprofibb krémeket és egyéb termékeket használjuk. Ennek sok esetben oka, hogy a bőrt belülről rongálja a sok cukor fogyasztása. Sokan, miután már kevesebb cukrot fogyasztanak, arról számolnak be, hogy a bőrük szebbé és egészségesebbé vált…
Nem is vágyunk a cukorra
A cukor elhagyása meglepő módon azzal jár, hogy kevésbé is kívánjuk azt. Ahogy kivonjuk étrendünkből, lassan azt vesszük észre, hogy már nem is igazán hiányzik. A gyümölcs is elegendő cukorhoz juttatja a szervezetet, de sokkal egészségesebb, mint egy sütemény. Meg leszünk döbbenve, mennyire egyszerűen felül tudunk emelkedni az édesség utáni vágyon.
Forrás: napidoktor.hu