A darts világbajnok is inspirálja a paksi csatárt, Varga Barnabást

Hahn János és Ádám Martin útját járná Varga Barnabás, azaz a Paks színeiben szerezné meg az NB I gólkirályi címét. A hét végén újrainduló bajnokság góllövőlistáját a 28 éves csatár vezeti holtversenyben. Varga  elárulta, hogy utánpótláskorában nem kapott sok esélyt Szombathelyen, és emiatt érez elégtételt, mivel most az NB I-ben megállja a helyét. Az Ausztriában eltöltött évek, Marco Rossi válogatott meghívója és a darts világbajnok Michael Smith is szóba került.

Varga Barnabás. Fotó: Koncz Márton

Az elmúlt két évben a Paks adta az NB I gólkirályát, 2021-ben Hahn János 22, tavaly Ádám Martin 31 találattal végzett a lista élén. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az első tavaszi forduló előtt Varga Barnabás a Zalaegerszeg amerikai–nigériai légiósával, Eduvie Ikobával holtversenyben tíz góllal vezeti a rangsort. Varga nem titkolt célja, hogy zsinórban harmadszor is Paksra kerüljön a gólkirályi cím.

– Úgy érzem, jó formában vagyok, de ez csak élesben derül majd ki. A csapat sikere az első, de támadóként természetesen motivál a gólkirályi cím, szeretném megszerezni, azt pedig rögtön aláírnám, ha a tavasszal sikerülne megdupláznom a góljaim számát – nyilatkozta lapunknak Varga Barnabás, aki a húszgólos álomhatár felé vezető úton szombaton Kisvárdán teheti meg a következő lépéseket.

– A Kisvárda erős csapat, nem véletlenül áll a harmadik helyen, de szeretnénk visszavágni az őszi hazai vereségért, úgyhogy győzelemre készülünk – fogalmazott Varga, aki szerint a tavaszi szezon első három-négy meccs meghatározó lesz a Paks eredményessége szempontjából. Jelenleg tökéletes középcsapat a tolnai együttes, hiszen a hatodik helyen áll a 12 csapatos NB I-ben, a dobogótól négy, a kiesőhelytől öt pont választja el. – Csak előre szabad nézni, szóval inkább a dobogó felé tekintek – jegyezte meg a paksi gólkirályjelölt.

Waltner ajánlotta, Rossi eddig nem hívta

Természetesen van összefüggés egy csapat és a legjobb góllövője teljesítménye között. 2021-ben Hahn gólkirályi címéhez negyedik hely párosult, tavaly Ádám Martin találataival a hatodik helyre futott be a Paks. A velük való összehasonlítás azonban Varga szerint nem teljesen állja meg a helyét, hiszen az együttes azóta más felfogásban futballozik.

– Az elmúlt években Bognár György volt a Paks edzője, aki a támadófutball elkötelezett híve. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi rendszerben nekem kicsit nehezebb dolgom van a kapu előtt. Persze Waltner Róbert vezetőedző is csatár volt, a meglátásaival sokat segít nekem, de alapvetően másfajta futballt játszunk – magyarázta Varga.

Ebben a rendszerben nemcsak a kapu elé való érkezésben és az erősségének tartott fejjátékban van fontos szerepe az Ausztriát is megjárt csatárnak, hanem abban is, hogy fegyelmezetten visszazár a védekezésben. Waltner Róbert egy őszi nyilatkozatában ezt ki is emelte, amikor Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmébe ajánlotta Vargát.

– Jól estek a vezetőedzőnk szavai, kinek ne estek volna jól? – válaszolta a felvetésünkre Varga. – Teszem a dolgom, igyekszem jól játszani, és megfordul a fejemben, hogy egy sikeres idény után talán külföldre is vissza lehetne térni. A válogatottság szempontjából a szövetségi kapitány dolga, hogy eldöntse, mikor és kire van szüksége a keretében.

Ausztriában a nulláról indult

Varga Barnabás a Vas megyei Szentpéterfáról származik, adta magát, hogy Szombathelyen, a Haladás utánpótlásbázisát adó Illés Akadémián kapja meg az alapokat, de 16 évesen Ausztriába távozott. Ott eljutott az élvonalig, 2016-ban a Mattersburg színeiben mutatkozott be az osztrák Bundesligában, amelyben összesen 16 meccsen egy gólt ért el, játszott a Szoboszlai Dominiket bevető Salzburg ellen is, de hosszabb távon nem tudta megvetni a lábát. 2020-ban Gyirmótra tért haza, amelyben az előző NB I-es idényben 13 góllal hívta fel magára a Paks figyelmét is.

– Az Illés Akadémián nem bíztak bennem, nem játszottam túl sokat, ezért távoztam Ausztriába – emlékezett vissza Varga. – Nem volt könnyű kimenni, kevés önbizalmam volt, ráadásul a nulláról kezdtem, de minden egyes góllal jobb lett a helyzetem. Bevallom, az NB I-es góljaim kis elégtételt jelentenek a szombathelyi évek miatt, de ez nem azt jelenti, hogy rossz érzésekkel gondolok a városra, hiszen sok jó ismerősöm van ott.

Varga Barnabás és Michael Smith

Az Ausztriában szerzett tapasztalatokért ugyanakkor hálás Varga Barnabás, mert mentálisan megerősödött. Az sem véletlen, hogy épp az idei dartsvilágbajnok, Michael Smith az egyik olyan sportember, akire felnéz:

Michael Smith. Fotó: Getty Images

– Szeretek dartsozni, bár még ritkán jönnek a 180-asok… A legutóbbi vb-n Smithnek szurkoltam, aki korábban több döntőt is elveszített, ez mégsem törte meg, küzdött tovább, mígnem felért a csúcsra. Szerintem ilyen a győztes típus, és magamat is annak tartom.

A gólkirályi cím ezt is bizonyítaná.

(magyarnemzet.hu)

Post Views: 1