A Ferrari és a Red Bull régóta trükközhet

F1

2016. június 12. vasárnap, 17:04

Szerző: Dezső Attila, Fotó: DPPI

A Williams teljesítményért felelős mérnöke úgy látja, hogy csapata már hetekkel ezelőtt tudott a két rivális alakulat által használt flexibilis légterelőkről, melyek átmentek az FIA tesztjén.

A montreali paddockban ütötte fel a fejét a hír, hogy a Ferrari és a Red Bull is olyan légterelőkkel operál autóin, melyek légáramlat hatására flexibilisekké válnak. A csapatok persze azonnal megkérdőjelezték a szóban foglalt elemek szabályosságát, de a Nemzetközi Automobil Szövetség az elvégzett vizsgálatok után úgy látta, a légterelő idomok szabályosak, így nem alkalmaztak semmilyen eljárást a két gárda ellen.

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley viszont úgy véli, hogy ők már a Spanyol Nagydíj óta tudták, hogy a maranellóiak és a Milton Keynes-iek ezeket az elemeket használják, egyúttal elfogadták az FIA döntését. „Már a teszten is láttuk őket” – idézte Smedley-t a Motorsport.com. „Van erre egy speciális teszt, mely a hosszanti elemet vizsgálja, a Ferrari pedig köteles volt alávetnie magát. Mivel simán átmentek rajta, így bármit is használnak, ami nem megy szembe a technikai szabályokkal, egyértelműen legális.”

Az FIA álláspontja szerint az is elképzelhető, hogy további megkötések várhatóak ezen a téren, ha a csapatok tovább feszegetik a határokat – a technikai szabályzat 3.15-ös pontja kimondja, hogy kvázi zéró tolerancia van ezen a téren. „A teszt az egész hátsó légterelőre vonatkozik” – mondja Smedley. „A szabályok tisztán lefektetik, hogy semmilyen mozgatható aerodinamikai elemet nem használhatsz – ezt mindenki tudja, hiszen számtalanszor szóba kerül. Nem igazán rajtam áll, hogy mit csinálnak: szerintem nem szegték meg a szabályzatot, hiszen kiálltak minden egyes, nekik kiszabott próbát.”

Smedley úgy véli, ha egy csapat okosan ki tudja használni a szabályokat, az mindenképp elismerést érdemel – az pedig a többieken áll, hogy követik-e őket, vagy sem. „Ha valaki előnyt szerez, és nem megy szembe a szabályokkal, akkor nagyon jó munkát végzett. Ha viszont újravizsgáljuk a technikai szabályzatot annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fegyverkezési versenyt – hogy aztán mindannyian ugyanazt csináljuk, és ugyanott kössünk ki, még ha el is tévedünk, ám legyen.”

Forrás: www.formula.hu – RSS