A Honvéd volt edzője állítja, a rasszizmus űzte el Magyarországról: „Ekkor jöttem rá, hogy ez nem az az ország és nem az a klub, ahol a karrieremet előrevihetem”

Mindössze négy hónapot élt meg a Budapest Honvéd kispadján a 41 éves skót vezetőedző, Tam Courts, aki ezúttal azt nyilatkozta, hogy a magyar futballban tapasztalható rasszizmus volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt távozott a kispestiektől.

A Scottish Daily Express a cikkben megemlíti, hogy Courts a nyáron azt követően hagyta el a Dundee Unitedet, hogy kivezette a csapatot Európába, tette mindezt azért, hogy új kihívást találjon a gyengén szereplő, ám nagymúltú budapesti klubnál, de mindössze 14 bajnoki mérkőzés után távozott. A kihívások között szerepelt egy gyengén teljesítő csapat újjáépítése, miközben a fiataloknak is esélyt kellett adnia.

“Egyik saját játékosa, majd a Honvéd-szurkolók is olyan aljas incidensekbe keveredtek, amelyeket Courts egyszerűen nem tudott megemészteni, és a Scottish Daily Express sportnak adott exkluzív interjújában a kelet-európai ország szörnyű állapotát tárta a nyilvánosság elé” – olvasható a Daily Record és a Scottish Daily Express cikkében.

Itt természetesen szóba került a Zalaegerszegi TE elleni 2-0-s győzelem, amelyet a Honvéd szurkolóitól érkező “aljas majomhuhogások árnyékoltak be”.

– Az utóbbi időben volt néhány rasszista incidens, különösen a legutóbbi, az egyik ellenfelünkkel szembeni szurkolói konfliktus. Ekkor jöttem rá, hogy ez nem az az ország és nem az a klub, ahol a karrieremet előrevihetem. Az ellenfél vezetőedzője, Ricardo Moniz bement a pályára, mert azt hitte, hogy majomhuhogást hallott. Visszahallgattam a közvetítést, és hallottam a füttyöket, de nem hallottam a huhogást, viszont a mérkőzés után beszéltem az egyik játékosunkkal, aki megerősítette, hogy ez történt. Néhány hónappal korábban volt már egy ilyen szituációnk, amit a klub házon belül rendezett el, és azt akartam, hogy ezt is határozottan kezeljék.

Határozottan hiszek abban, hogy az embereknek hogyan kellene viselkedniük a futballstadionokban, és amikor ez másodszor is megtörtént, az volt számomra az utolsó csepp a pohárban. Az első incidens az egyik játékosunkat és az ellenfelünket érintette. Ez volt az első alkalom, amikor megtapasztaltam, hogy mennyire lazán veszik ott a rasszizmust a futballon belül. Ha ez Skóciában történt volna, akkor elvárnád, hogy a klub határozottan lépjen fel, és végigmenjen egy folyamaton, hogy hogyan állítsuk meg ezt.

Elég kemény volt számomra megtapasztalni és látni, hogyan kezelik ezt egy másik országban. Ez volt azon kevés dolgok egyike, amit teljesen idegennek láttam ahhoz képest, ahogyan az Egyesült Királyságban kezelik az ilyen dolgokat. Ez nem olyan ügy, amit nyugodtan a szőnyeg alá söpörhettem volna – idézi a lap a korábbi kispesti edzőt.

Courts hozzátette, az is már egyfajta előrelépés, hogy az MLSZ egy meccsre zárt kaput rendelt el a Honvéd-stadionban, mert legalább ezzel is elismerik, hogy történt valami.

– Szóvá tettem, hogy mennyire frusztrált vagyok az eset miatt. Ez kiváltott egy beszélgetést a tulajdonosokkal. A klubnak is volt egy-két frusztrációja, tizenhat játékos távozott nyáron. Ez egy kicsi, de versenyképes bajnokság, akárcsak Skócia, nem könnyű győzelmeket szerezni. Volt egy zoomhívásunk, és ekkor állapodtunk meg abban, hogy elválnak útjaink. Tágra nyílt szemekkel reagáltam a helyzetre. Tudtam, hogy ez egy kemény projekt lesz, hiszen tizenhat játékos ment el a nyáron, míg kilenc játékos érkezett, de közülük csak ketten csinálták végig velünk az előszezont. A másik hét alapvetően nem volt jó fizikai állapotban, de meg kellett próbálnunk őket élesben is bevethetővé tenni. Kilenc akadémiai játékost is integráltunk az első csapatba.

Amikor eljöttem, az utolsó kilenc tétmeccsen csak kétszer kaptunk ki, és az utolsó kettőt megnyertük. Három pontra voltunk az ötödik helytől. Szóval sok minden utalt arra, hogy a csapat felfelé ívelő pályán van.

A skót tréner most abban reménykedik, hogy minél hamarabb újra munkába állhat.

– A kulcs most az, hogy kivárjam a megfelelő lehetőséget, hogy a megfelelő emberekkel dolgozhassak a megfelelő klubnál. Nagyon nyitott vagyok, ahogyan a nyáron is az voltam, amikor az angol másodosztályból és Horvátországból is volt megkeresésem, de a magyarországi lehetőség mellett döntöttem. Nagyon szenvedélyesen szeretem a skót labdarúgást és az angolos játékot. Továbbra is szeretném szélesíteni a látókörömet néhány igazán kihívást jelentő tapasztalattal. A következő munka nem számít a helyszínt illetően. Ha jó kapcsolatot tudok kialakítani az emberekkel, akkor nagyon szeretnék azonnal visszatérni, de nem vagyok elkeseredett, és nem fogok azonnal ugrani, ha nem érzem úgy, hogy ez a megfelelő lehetőség – zárta a 41 éves szakember.

Lapszemle: “Luxemburg jobban teljesít, mint Németország és Anglia; Dibusz megmentette a magyarokat a szörnyű csalódástól”