A jövő csillagai, I. rész: Alessio Romagnoli

Az alábbi bejegyzés teljes egésze az azzurri.co.hu olasz labdarúgással foglalkozó internetes oldalról származik. A jövő csillagai cikksorozat legújabb részének főszereplője Alessio Romagnoli, aki egy évvel ezelőtt 25 millió euróért csatlakozott a Milanhoz és Olaszország egyik legígéretesebb hátvédjének tartják.

Római kezdetek

Romagnoli egy apró tengerparti város, a Roma közelében található Anzio szülötte, 1995. január 12-én látta meg a napvilágot. Futballkarrierjét azonban már a fővárosban kezdte: tehetségére mindössze 9 éves korában figyelt fel a legendás Bruno Conti, a Roma pedig le is csapott a tehetséges futballistajelöltre. Romagnoli itt eleinte középső középpályásként szerepelt, ami egy átlagos középhátvédnél lényegesen jobb technikai tudással vértezte őt fel.

Bár ma már talán meglepő, könnyen lehetett volna az Inter játékosa is, méghozzá Andrea Stramaccioninak köszönhetően. Strama 2011-ben került a Roma utánpótlásától az Inter Primavera csapatához, és nagyon szerette volna az akkor 16 éves Romagnolit is magával vinni. Erről maga a játékos beszélt később a Gazzettának, hozzátéve, hogy a Roma akkor nem volt hajlandó elengedni őt.

Az U19-es csapatnál 2011-ben debütált, első és utolsó szezonjában 11 meccsen lépett pályára, egy gólt és egy sárga lapot jegyzett – mindkettőt a Viareggio kupa elődöntőjében a Fiorentina ellen. Ennyi azonban elég is volt: 2012 nyarán, a felkészülési meccsek során a frissen kinevezett cseh vezetőedző, Zdenek Zeman felvitte a mindössze 17 éves tehetséget a felnőttekhez.

Első évét szinte végig a kispadon töltötte, debütálására december 11-én került sor az Olasz kupában az Atalanta ellen, Romagnoli végigjátszhatta a meccset. 11 nappal később a bajnokságban is debütált, Francesco Totti helyére beállva 10 percet játszott a Milan ellen. Végül még egyszer kapott szerepet az idényben: március elején, a Genoa elleni 3-1 alkalmával végig a pályán volt, az 58. percben, 1-1-nél máris megszerezte első gólját.

A 2013/2014-es szezonban már valamivel több szerepet kapott: ősszel még 4 meccsen a Primavera csapatban szerepelt, február közepén viszont hosszabb időre bekerült a csapatba: május elejéig mindössze 3 meccset hagyott ki, végül összesen 11-szer játszhatott, az esetek többségében balhátvédként.

Jól sikerült genovai kölcsönjáték

Az áttörést végül a 2014/2015-ös szezon hozta meg Romagnoli számára. A még mindig csupán 19 éves védőt 2014. szeptember 1-jén adta kölcsön a Roma a Sinisa Mihajlovic vezette Sampdoriának. Romagnoli rögtön debütált is a Torino ellen, második meccsén pedig a Chievo ellen gólt is szerzett. Ez után a meccs után Mihajlvoic nem akárkihez hasonlította: “Alessio olyan, mint Alessandro Nesta, csak technikásabb.”

A szezon során végül 31 tétmeccset hozott össze (csaknem mindet végigjátszva – a szerk.), 2 gól, 2 gólpassz és 9 sárga lap került a neve mellé. A szezon végén általános hurráoptimizmus övezte, szinte mindenhol a szezon egyik legjobb fiatal játékosának tartották, és az ugyanebben az évben az Empolinál berobbanó Ruganival egyetemben máris a jövő olasz védelmének oszlopának kiáltották ki. Romagnoli valóban remekül szerepelt, a Sampdoria pedig a kiváló 7. helyet csípte el (megelőzve többek között mindkét milánói csapatot – a szerk.), és a Genoa kizárása miatt végül elindulhatott az Európa-ligában is.

Nem is lepett meg senkit, hogy a kölcsönszerződés lejártával a Roma visszahívta őt, és mindenki arra számított, hogy a 2015/2016-os idényben már komoly szerepet kap majd a Farkasoknál – különösen mivel Benatia egy évvel korábban, Holebas és Yanga-Mbiwa pedig azon a nyáron hagyta el a római védelmet, Castan pedig továbbra is lábadozott komoly műtétje után.

Romagnoli azonban nem maradt nevelőegyesületénél: általános meglepetésre a Roma elfogadta a Milan 25 millió eurós ajánlatát, így az ekkor épp 20 éves középső védő Milánóba tette át a székhelyét. Való igaz, hatalmas összegnek számít ez egy csupán 20 éves, egyetlen jó szezont produkáló védőért, ráadásul ha a Milan a jövőben 25 milliónál drágábban értékesíti majd őt, a pénz 30%-a a Romát illeti majd, így talán meg lehet érteni a fővárosiak döntését, de a szurkolók érthető módon nem voltak elégedettek a vezetőség húzásával. Annál is inkább, mert a posztra érkező Rüdiger-Gyömbér-Zukanovic hármasból utóbbi kettő finoman szólva sem jelentett komoly erősítést…

Milánó új csillaga?

Romagnoli tehát a Milanhoz került, ahol újra együtt dolgozhatott Sinisa Mihajloviccsal, aki az előző szezonban, Genovában a mély vízbe dobta őt. A beilleszkedés viszont nem ment könnyen, ami talán érthető is, hiszen Romagnoli először került fontos szereplőként egy nagycsapathoz, amely komoly tervekkel és elvárásokkal vágott neki a szezonnak.

A bajnokság első fordulójában, a Fiorentina ellen máris összehozott egy 11-est a liláknak, a 6. körben, a Genoa ellen pedig pirosat kapott – addig egyébként minden percet a pályán töltött.

Idővel aztán szépen felvette a ritmust Milánóban is Romagnoli, és egyre jobb, egyre stabilabb teljesítményt nyújtott új csapatában. A szezont gyakorlatilag abszolút alapemberként játszotta végig, mindössze négy bajnokit hagyott ki: kettőt eltiltás, kettőt edzői döntés miatt. Két gólt szerzett, mindkettőt ugyanazon a meccsen: az Olasz kupa elődöntőjének visszavágóján, az Alessandria elleni 5-0 során. Lendületét az sem törte meg, hogy Mihajlovicnak áprilisban távoznia kellett a kispadról – Christian Brocchinál valamennyi meccset végigjátszotta.

A jelek szerint Milánóban meg is vannak elégedve Romagnolival, aki a nehéz kezdetek ellenére hamar megszerettette magát a Rossoneri szurkolóival. A Milannál, úgy tűnik, hosszú távra terveznek a fiatal védővel, erre utal az is, hogy szerződése egészen 2020-ig érvényes a csapatnál.

A BBC nem könnyíti meg a jövőjét a válogatottban

Ahogy Daniele Rugani, úgy Romagnoli sem mutatkozhatott még be a felnőtt válogatottban, bár a Juventus védője néhány meccsre már kapott meghívott a nagyokhoz. Alapvetően mindkettejük helyzetét ugyanaz nehezíti meg: a BBC, azaz a Barzagli-Bonucci-Chiellini hármas szárnyalása, hiszen ezt a védősort egyelőre gyakorlatilag lehetetlen megbontani. Olaszországban ismerős lehet a helyzet, hiszen hosszú évek óta szenved ugyanettől a jelenségtől számos kiváló kapus Gianluigi Buffon árnyékában…

Az utánpótlás válogatottakat mindenesetre végigjárta már Romagnoli, az U21-eseknél 13 meccsen egy gólt szerzett ezidáig. Az is egyértelmű, hogy Barzagli pályafutása nem tart már sokáig, de Chiellini sem lesz fiatalabb, és Bonucci is közelít már a 30-hoz. Az eddigiek alapján megannyi téves találgatás után ezúttal tényleg igazuk lehet a jósoknak: Romagnoli és Rugani tényleg úgy tűnik, hogy hosszú évekre meghatározhatják majd az olasz válogatott védelmét a jövőben, még ha erre várniuk is kell néhány évet.

Romagnoli egy elegáns, sokoldalú bal lábas középhátvéd, aki adott esetben akár a védelem bal oldalán is elboldogul. Technikája, helyezkedése, és érett játékolvasása miatt hasonlítják őt egyre többen Alessandro Nestához. Minden idők egyik legjobb olasz védőjéhez nem lesz könnyű felnőni, de ha sikerül, azzal az egész olasz futball jól jár.

Forrás: www.acmilan.hu – RSS