A judósok elnöke, dr. Tóth László három riói éremmel számol

csel_Tóth László elnök, 440Dr. Tóth László 1997 óta elnöke a szövetségnek

A folyamatosan erősödő magyar cselgáncssport rendkívül fontos megméretés előtt áll. Augusztus 24-én Asztanában kezdődik a világbajnokság, amelynek eredményei döntően befolyásolhatják a riói kvóták számát. A jochapress.hu dr. Tóth László elnököt kérdezte.

 – Mióta áll a sportág élén és melyek voltak az eddigi legeredményesebb világversenyeik?

„Jó esélyem van rá, hogy elnökként túljutok a második ikszen, hiszen 1997-től élvezem a bizalmat” – válaszolt Tóth László, akit idő közben az Európai Judó Szövetség (EJU) főpénztárnokává is megválasztottak. „Eddig a páros számok domináltak, ami a sikereinket illeti, hiszen 2010-ben, a bécsi Európa-bajnokságon nem kevesebb, mint hét érmet gyűjtöttek be élversenyzőink. De nem sokkal – mindössze egy éremmel – maradt el eredményesség dolgában a 2014-ben, Montpellierben megrendezett kontinensbajnokság  sem, ahol hat érem jutott válogatottjainknak. Remélem, most a páratlan évek statisztikáját is fel tudjuk majd javítani!”

– Mekkora alapja van az Ön optimizmusának?

csel_Ungvári Miklós, Bor Barna, 440Ungvári Miklós és Bor Barna

„Jelentős tartalékaink vannak. Egyrészt bízhatunk  rohamléptekkel fejlődő fiataljainkban, akik közül most csak kettő említenék: Tóth Krisztiánt és Gercsák Szabinát. De szóba hozhatom a több mint egyéves szünet után visszatért Mészáros Anettet is, aki Európa-bajnok és négy világbajnokságról hozott két-két ezüst-, illetve bronzérmet. Akkor még nem említettem az idősebb, tapasztalt kiválóságainkat, akik közül leginkább Ungvári Miklósban bízhatunk, aki immár beleerősödve új súlycsoportjába, a 73 kilóba, ott is bármire képes lehet. Nagyon remélem, hogy nehézsúlyú kitűnőségünk, Bor Barna is végre ismét realizálni tudja azt, amire valójában képes. S akkor még nem említettem Csernoviczki Évát, aki első női olimpiai érmünket szerezte, világversenyek érmeinek sora mellett. ”

csel_Csernoviczki Éva, 440, London

Csernoviczki Éva Londonban, a bronzmeccs előtt (Fotók: jochapress.hu)

– Hogyan sikerült a válogatottak felkészülése?

„ Minden lehetőség adott volt. Ami pedig az utóbbi hónapokban jelentős pluszt hozott, az a japán mesterek bekapcsolódása volt, így ők is legjobbjaink minél jobb formába hozását segítették. Cegléden, Miskolcon és Tatabányán is dolgoznak már a sportág őshazájának kiváló mesterei és terveink szerint még ez évben további két japán mester érkezésével és munkába állásával számolunk.”

– Milyen eredménnyel lenne elégedett és mire számíthatunk egy év múlva, a brazíliai olimpián a magyar judósok legjobbjaitól?

„ Asztanában tizenhat válogatottat állítunk tatamira, akiktől akár számos érem is összejöhet. Rióval kapcsolatosan sokkal konkrétabban fogalmaznék. Ott három érmet várok és ebből – reményeim szerint – egy arany is lesz.”

Forrás: www.jochapress.hu – RSS