A Magyar Edzők Társasága életműdíjasa, Tar Mihály 50 éves évforduló előtt áll

A Magyar Edzők Társasága mesteredzői kollégiuma javaslatára az immár hagyományos Edzők Napja ünnepségen többek között Tar Mihályt, az Érdi Spartacus elnökét, a helyi birkózók és szumózók vezetőedzőjét is Életmű Díjjal tüntette ki. A Testnevelési Egyetemen ünnepélyes külsőségek között átadott kitüntetés gazdáját év végi beszélgetésre kérte a Magyar Edzők Társasága.

Tar Mihály (fotó: jochapress)

Tar Mihályt – aki a Magyar Sumo Szakszövetség szakmai társelnöke is – az ilyenkor szokásos „futkosás” közben sikerült elérni.

– Jövőre lesz 50 éve, hogy elkezdtem birkózni, a sumóval pedig húsz éve kezdtünk el érdemben foglalkozni – summázta a legfontosabbakat Tar Mihály. – A két sportág közötti fontossági sorrend teljesen érthető, így azt is tudomásul kellett vennem, hogy majdnem mindenki a birkózást tartja fő sportágának és csak „melléküzemágként” kezeli a sumót.

– Azt a sportágat, amelyet annak idején Leányfalun Rovnyai János próbált megszerettetni; az úttörők közé tartozott Elek Sándor is.

– A kezdet utáni évtizedekben Érd ugyancsak kinőtte korábbi lehetőségeit, hiszen a birkózó szakosztály 2023-ban a 44. Érd Kupa néven futó versenyét rendezi meg. A kettős sportesemény első napján, január 14-én a birkózóké lesz a főszerep, míg a kerek évfordulós sumózó múltra visszatekintő szakosztályunk nemzetközi versenyére január 15-én kerül sor.

– Kicsit előre szaladtunk, de ha lehetne, kérem, vonja meg a 2022-es év sumós mérlegét.

– Alapvetően rendben mentek a dolgok. Az eredményességet elsősorban a Nem Olimpiai Sportágak Világjátékain kiharcolt két pontszerző helyezés jelenti: Kerschner Róbert hetedik, Szilágyi Erik pedig a nyolcadik helyen végzett. A sportág összesítésben a különböző korosztályos világversenyeken 23 érmet szerzett, ezekből 11 aranyérem volt!

– Ez a mindenképpen örvendetes éremdömping azt is jelentheti, hogy a 2023-as versenyidőszakban a magyar sumózók legjobbjai újabb szép sikerek elé néznek?

– Már a hagyományos Érd Kupa rendezvényünkön, január 15-én is jöhetnek szép részsikerek, pedig komoly mezőnyök részvételére számítunk. Nem kevesebb, mint tíz ország képviselteti magát a három „doio”-n sorra kerülő erőpróbákon. Azerbajdzsántól Norvégiáig, Egyiptomtól Lengyelországig, Ukrajnától Németországi már megérkeztek az előnevezések. A németek nem kevesebb, mint 50 versenyzőjük érkezését ígérik!

– Magyar részről kik vonultathatnak majd föl különösen komoly ellenállást a riválisokkal szemben?

– Számos versenyzőnk jogosan pályázik magas helyezésekre. Így például a 85 kilós Búzás Patrik, a 100 kilósoktól egy súlycsoporttal feljebb lépett Molnár Tamás, Végh Richárd és Artúr, a nehézsúlyú Papp Arnold és a szintén 85 kilóban érdekelt Szilágyi Erik egyaránt képes lehet a legkomolyabb meglepetésre is. Női vonalon sokkal szerényebbek a lehetőségeink. Náluk igazán csak a birkózásban is jeleskedő, mindössze 18 esztendős Elekes Enikő bízhat dobogós eredményben.

– Az év folyamán melyek a sportág legfontosabb versenyei?

– A szumózás történetében először írtak ki Európa Kupáért vetélkedést. Ennek a és az Európa-bajnokságnak egyaránt Lengyelország ad majd otthont. A legnagyobb rangot adó világbajnokság helyszíne Japán lesz, míg a Szumó Világjátékok megrendezésére Észtország kapott megbízást.

(jochapress / jocha Károly)

Post Views: 6