A Széchenyi Társaság díjával tüntették ki Dávid Imrét

Szeptember 21-én – Széchenyi István születésnapján – az általa életre hívott Magyar Tudományos Akadémia előadójában csütörtökön este a Széchenyi Társaság négy kitüntetését adták át. Az elismerésben részesültek között volt Dávid Imre egykori evezős olimpikon, a MOB Felügyelő Bizottságának jelenlegi elnöke is.

Dávid Imre (fotó: jochapress)

Dávid Imrét a következő szavakkal laudálta Dr. Cserháti László, a Társaság egyik elnökhelyettese:

„Minden évben Széchenyi születésnapján azért jövünk össze az ő alapította Magyar Tudományos Akadémián, hogy az olyan embertársaink előtt hajtsunk fejet, akik szerényen, töretlenül sok-sok éve mutatnak nekünk jó és követendő példát. Ma azt szeretnénk, hogy tudják meg, milyen ember, milyen sportember az, aki szerényen viseli sportsikereit és aki mind a mai napig tartó sporttevékenységével párhuzamosan, a több évtizedes sportvezetői elkötelezettség mellett a sok évtizedes alkotó gazdasági munkájával hazánkban és szerte a világban is nyomot hagyott agrárgazdasági és környezetvédelmi területeken.

Dávid Imre nagyon régen, még 1960-ban ismerkedett meg a hazánkban Széchenyi István által meghonosított evezőssportal, amelyet a mai napig szívvel-lélekkel képvisel. A jégkorongot cserélte fel az evezéssel, ahol három évvel később már válogatott tudott lenni. Nyolcszoros magyar bajnok lett, olimpiai 7. helyet is elért, ezzel az FTC örökös bajnoka címet is kiérdemelte. Az élsport mellett mérnöki tanulmányokat is végzett, majd később közgazdász diplomát is szerzett. A ranglétrát megmászva lett a máig is működő AGROINVEST elnök vezérigazgatója, amely cég több mint 30 országban végzett komoly szakmai igényességgel beruházásokat.

Dávid Imre és felesége, az Európa-bajnok Dávidné Fekete Mária (fotó: jochapress)

Dávid Imre munkájával párhuzamosan megszakítás nélkül mindmáig benne él sportágában. Előbb az FTC szakosztályvezetője lett, majd 1991-ben az evezős szövetség elnökévé választották. 2011-ben önként lemondott, majd örökös tiszteletbeli elnökké választották. Elnöksége húsz éve alatt öt világbajnoki címet nyertek élversenyzőink, mellette két olimpiai pontszerzés is gyarapítja az akkori sikerlistát. Ő maga megszakítás nélkül versenyez, a masters kategóriában eddig 12 világbajnoki győzelmet ért el.

A Magyar Olimpiai Bizottságban már több mint két évtizede a felügyelő bizottság tagja, illetve vezetője, jelenlegi megbízatása 2027-ig érvényes. Mindezen érdemek ismeretében a Széchenyi Társaság elnöksége egyhangú döntéssel ítélte oda Dávid Imrének a Széchenyi Díjat.”

Dávid Imre köszönetében a következőket mondta:

„Mindig büszkén képviseltem a magyar nemzetet és a piros-fehér-zöld zászlót. Az elmondottak után elsősorban feleségemnek és családomnak a támogatását szeretném megköszönni, miként barátaimnak és pályatársaimnak is elismeréssel tartozom. A Széchenyi Társaságnak pedig azt köszönöm meg, hogy megtiszteltek ezzel a kitüntető díjjal. A hat évtizedes tevékenységemet elismerő díj a magyar evezésnek is szól. Ameddig egészségem engedi, még hosszú éveken keresztül igyekezni fogom szeretett sportágamat és a Magyar Olimpiai Bizottságot is tevékenységemmel támogatni.”

Dávid Imre és felesége, az Európa-bajnok Dávidné Fekete Mária (fotó: jochapress)

A laudációban elhangzottakhoz és Dávid Imre válaszához csak a legjobb kívánságokkal lehet hozzászólni abban bízva, hogy a kitűnő egészségnek örvendő versenyző és sportvezető még sokáig végzi sokoldalú és sikeres munkásságát.

(jochapress / Jocha Károly)

A A Széchenyi Társaság díjával tüntették ki Dávid Imrét bejegyzés először Magyar Evezős Szövetség / Hungarian Rowing Federation-én jelent meg.

Magyar Evezős Szövetség