A szemed elárulja, milyen betegségben szenvedsz

A szem nem csak a lélek tükre, de kinézete bizonyos betegségek jelenlétére is utalhat.

Magas vérnyomás
A magas vérnyomásra utaló jelek a szemből könnyen kiolvashatók. Ha a retinán található vénák kitágultak, az artériák azonban összeszűkültek, egyértelműen magas vérnyomásra lehet gyanakodni. Igaz, ezt egy laikus nem tudja megállapítani, de a szemészorvos idejekorán figyelmeztethet, hogy érdemes orvoshoz fordulni.

Infarktus
Az érrendszeri károsodásra utaló jelek szintén kiolvashatók a szemből, egyes kutatások szerint még az infarktust is előre lehet jelezni a szemben futó erek állapotából. Egy indiai tanulmány szerint azoknak, akiknek a szemben futó erek enyhén károsodottak, 35 százalékkal nagyobb az esélyük egy infarktusra. Ha a károsodás mértéke nagyobb, esetleg súlyos, 137 százalékkal megnő az infarktus veszélye. Öndiagnózisba ne kezdjünk, az erek állapotának megítélése szintén a szemész feladata.

Cukorbetegség
A krónikusan magas vércukorszint károsítja az ereket, és a cukorbetegségben szenvedőknél finom bevérzések, pontszerű vérzések jelenhetnek meg a retinán. Ez a látás romlását, teljes elvesztését is okozhatja. Hogy az oxigénhiányt kompenzálja, a szervezet új ereket alkot, amelyek akár nem megfelelő helyre is nőhetnek, esetleg bevérzésekhez vezethetnek.

Reuma, herpesz és tuberkulózis
A szemszárazság és a kipirosodott szem a legtöbb esetben ártalmatlan, csupán a szem fáradtságát jelzi. Olyakor azonban utalhatnak gyulladásra, pl. reumára, de herpeszre vagy tuberkulózisra is. Amennyiben a szem vörössége néhány nap alatt nem múlik el, mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatni, mi okozza a problémát.

A szemed elárulja, milyen betegségben szenvedsz

Májgyulladás/epevezeték-elzáródás
Ha a szem fehér része elsárgul, egyértelmű, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, mielőbb orvoshoz kell fordulni. A sárgás szín sokszor a máj elégtelen működését jelzi, a vörös vérsejtek lebontása ez esetben nem megfelelő, és a bomlástermék olyan helyen jelenik meg, ahova nem való (pl. a szemben). A szem sárgaságát a máj mellett azonban egy elzáródott epevezeték is okozhatja, ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni a problémával.

Depresszió
Egy Freiburgban végzett kutatás szerint a depresszív emberek nem csak jelképesen látnak minden szürkében, hanem igazából is. A szemük szürkébb, és nem képes a kontrasztokat olyan élesen megkülönböztetni, mint az optimista embereké.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS