A szombaton bravúrosan védett Janurik Kinga hétfőn újabb győzelmet remél

Janurik Kinga, az FTC kapusa az első perctől fogva hitt abban, hogy a csapata le tudja győzni a norvég sztárcsapatot, a Vipers Kristiansandot a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A szombati 30-28-as diadalt hétfőn, ugyancsak Budapesten, az Elek Gyula Arénában meg kellene ismételni ahhoz, hogy a Fradi jó helyzetben várhassa a rájátszást. A Győr sima győzelmet aratott Kaproncán a Podravka ellen, vezeti a B csoportot, s az utolsó csoportmérkőzésétől függetlenül már garantáltan ott van a negyeddöntőben.

Némi túlzással a kis magyar és a kis norvég válogatott csapott össze szombaton az FTC–Vipers Kristiansand mérkőzésen. A Fradiból a két kapus, Bíró Blanka és Janurik Kinga, továbbá Schatzl Nadine, Márton Gréta, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó, Klujber Katrin és Csiszár-Szekeres Klára is ott volt a magyar válogatott keretében a decemberi Európa-bajnokságon, s persze Szucsánszki Zita is sokszoros válogatott.

A norvég válogatott lényegében három klubcsapatra épül, a Vipers Kristiansandra, a Team Esbjergre és a Győrre…

A Vipersből heten is tagjai voltak az Eb-győztes norvég csapatból: Katrine Lunde, Henny Reistad, Emilie Hegh Arntzen, Heidi Løke, Nora Mørk, Malin Aune és Marta Tomac.

Szombaton a Fradiból ugyan Bíró Blanka és Csiszár-Szekeres Klára, a Vipersből pedig Heidi Løke (valamint a súlyos sérülést szenvedett Silje Waade) hiányzott, de így is mindkét oldalon válogatott játékosok egész sora – ne feledjük, a zöld-fehérek légiósai is tagjai hazájuk csapatának – lépett pályára.

Elek Gábor együttese szokatlan módon, szerencsére végig kézben tartott a találkozót, s végül 30-28-ra győzött. Klujber Katrin hét, a lassan, de biztosan meghatározó játékossá előlépő Kovács Anett négy gólt dobott, a kapuban pedig Janurik Kinga parádézott, 13-szor hárított.

– Az első perctől kezdve azt gondoltam, hogy meg tudjuk csinálni, s hála Istennek az eredmény is azt mutatja, hogy megcsináltuk. Hatalmas csapatmunka volt, mindenki hozzátett a sikerhez, méghozzá a legfontosabb pillanatban.

Tudtam, hogy extra teljesítményt kell nyújtanom, szerencsére sikerült hozzájárulnom a csapat diadalához

– nyilatkozta a kapus nyomdakészen a találkozó után.

lek Gábor azt hangoztatta, hogy értékes skalpot szereztek, hiszen Európa egyik legjobb csapatát sikerült legyőzniük. – Teljes mértékig a csapat, a játékosok érdeme a diadal. Gyúrónk, Pais Péter édesanyja elhunyt ezen a héten, az ő emlékének ajánlom a győzelmet – tette hozzá.

A norvégok gyakran irigyelt mentalitásáról árulkodik Ole Gustav Gjekstad vezetőedző nyilatkozata. – A Ferencváros a játék minden elemében, védekezésben, támadásban és kapusteljesítményben is jobb volt. Csalódás az eredmény, főleg, hogy a hajrában lett volna lehetőségünk feljebb zárkózni. – Magyar trénerek ritkán ismerik el ilyen egyértelműen a vereséget.

A két együttes hétfőn 17.30-tól ismét megmérkőzik egymással az Elek Gyula Arénában. A második fordulóban elmaradt meccset pótolják, melynek pályaválasztói jogát a Vipers a koronavírus-járvány miatti norvégiai korlátozások miatt feladta.

A Fradinak fontos lenne az újabb győzelem, mert az utolsó fordulóban Oroszországban, a Rosztov-Don vendégeként lép pályára. Az első két helyezett mindkét csoportból egyből negyeddöntős, a 3–6. helyezettek keresztbe játszanak a legjobb nyolc közé jutásért, tehát ha az első kettő közé nem tud bekerülni, az FTC-nek jó lenne legalább negyedikként végeznie.

(magyarnemzet.hu)