A Top 5 rákkeltő élelmiszer

A szív- és érrendszeri megbetegedések után az onkológiai betegségek okozzák a legtöbb halált az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a rákok harmadának kialakulásáért a helytelen táplálkozás a felelős. Eláruljuk, mik szerepelnek a lista élén.

Az egészség megőrzéséhez nem elég csupán a megfelelő élelmiszerek választása, de sok mozgás és a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol kerülése) is szükséges. Ennek ellenére vannak olyan ételek, amelyeket egyszerűen el kellene felejteni, vagy csak nagyon minimálisat szabadna belőle fogyasztani, annyira a veszélyességi lista előkelő helyén szerepelnek.

A Top 5 rákkeltő élelmiszer

1. Vörös húsok: az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a vörös húsok fogyasztása komoly szerepet játszik a bélrákok kialakulásában, és a prosztatadaganatok létrejöttéhez is bizonyítottan köze van.

2. Virsli: az olyannyira kedvelt kolbászka nitritet tartalmaz, ez az anyag felelős a színéért, illetve a tartósságáért. Sajnos nem ártalmatlan, a szervezetbe kerülve olyan anyaggá alakul, amely elősegítheti a daganatos megbetegedések kialakulását – ezt állatkísérletekben már bizonyították is. A feldolgozott húsok, mint például a szalonna, ugyanilyen veszélyesek.

3. Sült krumpli és chips: a magas keményítőtartalmú ételekből akrilamid szabadul fel a magas hőkezelés során, amely rendkívül rákkeltő hatású. A sok zsírnak szintén nagyon rossz egészségügyi hatásai vannak. A burgonyát inkább tegyük fóliába, és sütőben pároljuk meg.

4. Fánk: szintén a zsírban sütés miatt egészségtelen a fánk, akrilamid és transzzsírok okozhatják a daganatos megbetegedéseket.

5. Grillezett ételek: az égett zsiradék teszi különösen egészségtelenné a grillételeket. A parázsra rácsepegő zsírból benzpirén lesz, amely a füsttel felszállva újra az ételre kerül, és rendkívül rákkeltő.

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS