A Toronto Raptors győzelme az európai kosárlabdázás sikere is!

A valóban hatalmas kosaras szenzációról, a Toronto Raptors váratlan sikeréről, bajnoki címéről még sokáig beszélni fognak. A Golden State Warriors elleni, mindent eldöntő hatodik összecsapást végignézte az Angliában élő Németh László is, akinek négy évig másodedzője volt az angol válogatottnál a mostani bravúr főhőse, a Raptors vezetőedzője, Nick Nurse.

Németh László és Nick Nurse

– Rendkívül nagy öröm ez számomra is – hangsúlyozta Németh László. – Elvégre én elsősorban egy testnevelő tanár vagyok és minden tanár jó szívvel tud örülni annak, ha valakit nagy sikerhez tud egy kicsit hozzásegíteni. Nickben én már az együtt átdolgozott éveink idején éreztem, hogy rendkívüli kvalitás dolgozik benne, hatalmas akaraterővel párosulva. Ráadásul mindehhez kiváló ember, aki nagy akaraterővel és abszolút kollegiális lojalitással is rendelkezett.

– Most ne a Warriors sokat hangoztatott sérüléseiről beszéljünk, hanem a mutatott játékról.

– A hatalmas küzdelemről sok mindent elmond például az a tény, hogy a riválisok a négy negyed során nem kevesebb, mint tizennyolc alkalommal váltották egymást vezetés tekintetében.

– Milyen volt a játék színvonala?

– Látványosság dolgában ez a hatodik összecsapás volt a legizgalmasabb. Ezúttal is beigazolódott az amerikai mondás, amely szerint a támadás adja el a jegyet, a védekezés pedig nyeri a meccset!

Nick Nurse, a meglepetésember

– Mégis, mi döntött a Raptors javára?

– Az ötödik erőpróbát követően egy szerencsétlen időkérés miatt csaknem fejét vették Nicknek, de ezen a találkozón ismét bebizonyosodott, hogy ő egy nagyon tehetséges valaki. Elvégre a nem különösebben színvonalas angol bajnokságból indulva – a 2012-es londoni olimpián még az angol válogatott mellett dolgozott – volt ereje és mersze a tengerentúlon is felküzdenie magát a legjobbak közé. Érzésem szerint jobban gazdálkodott az embereivel, mint a Warriors és a cserék alapvetően többet tettek hozzá a csapat eredményességéhez, mint a túloldalon.

– A világbajnokságnál is jelentősebbnek tartott esemény végeredménye mit jelenthet az NBA jövőjét illetően?

– Már az a tény, hogy kanadai csapat először tudott győzedelmeskedni az NBA-ban, önmagában óriási változásokat válthat ki. Nick Nurse és legénységének sikere egy komoly fricska is az amerikai közgondokodás számára. Ott ugyanis alapvetően nem nagyon ismerik el az európai tapasztalatot és azt a munkát, azt a sikert, amely európai alapokon nyugszik.

(jochapress / Jocha Károly)