A Toronto Raptors már túlteljesített

Csütörtökről péntekre virradóra lejátszották a  világ legerősebb kosárlabda bajnoksága, az NBA döntőjének első mérkőzését, amelyen hatalmas meglepetésre a Toronto Raptors 118-109-re nyert a biztos favoritnak tartott Golden State Warriors ellen. Az Angliában élő Németh László egykori asszisztense, Nick Nurse a Raptors vezetőedzője.

Nick Nurse, a Toronto Raptors mestere

– Természetesen megnéztem az éjszakai meccset, amely rengeteg tanulsággal szolgált számomra is. Az NBA-ban fiatalnak számító, 51 éves Nurse ezzel a bravúrral ismét igazolta, hogy annak idején szerencsés kézzel választottam őt magam mellé, az angol válogatott asszisztenseként. Négy évig dolgoztunk együtt és az egyértelműen tehetséges fiatalember mellett számomra az volt egy különösen pozitív tényező, hogy ő feltétlenül lojális volt hozzám. Rengeteg olyan meglátása volt a meccsek folyamán, amelyeket én nem észleltem, de soha nem duzzogott, vagy szaladgált jobbra-balra, ha én valamit nem fogadtam el. Előzőleg már tizenegy évig edzősködött, amikor elkezdtünk együtt dolgozni; párhuzamosan Manchesterben formázott bajnokcsapatot, a helyi Giants játékosaival.

– Asszisztense eredményei már akkor is sejttették az ő későbbi, felfelé ívelő pályafutását?

– Egyértelműen. Tehetségét és rátermettségét bizonyítja az is, hogy bár a görög, olasz vagy éppen francia bajnokság mezőnye egyértelműen erősebb volt az angolnál, ő ebből a szerényebb követelményrendszerből Kanadába átkerülve is meg tudta állni a helyét. Ott előbb két csapattal is bajnok lett az NBA tartalékbajnokságában, majd a Raptorsnál is „lenyomott” négy évet segédedzőként. Tavaly érezték meg a helyi vezetők: őt kell szerződtetniük az első csapat mellé.

– Ahol már az NBA döntőjébe jutásával is hatalmas vihart kavart.

– Így van, és ezt a sokkot még jelentősen fokozni tudta az első meccs megnyerésével. Hogy miért sikerülhetett ez neki? Bizonyára azért, mert korábban őt elsősorban védekezésspecialistának tartották, a döntő első fordulójában viszont egyértelműen támadó szellemű csapatot tudott pályára küldeni. Nem véletlenül dobtak játékosai tizennégy triplát! Én is osztom azt a véleményt, mely szerint a Raptors a párosmeccs esélytelenje, viszont ebből az alaphelyzetből indulva, mindenféle nyomás vagy ráhatás nélkül tudták hatalmas meglepetésre megszerezni a győzelmet.

– Mire számíthatunk a folytatásban?

Németh László (fotó: JochaPress)

– Én Nicken keresztül szubjektív vagyok, és természetesen nagyon szeretném, ha a Raptors másodszor is győzne. Ez esetben ugyanis az NBA egyik nagyon izgalmas döntőjét követhetnénk nyomon. Amennyiben marad a papírforma és akár 4-1-re is győz végül a Warriors, a Raptors már akkor is túlteljesített, megtette a magáét!

(jochapress / Jocha Károly)