A Tour de Hongrie bemutatkozott: sajtótájékoztató öt nap alatt hét városban

BringaSport – 2016.06.04 – Látványos programmal, sportos erőpróbákkal, ügyességi kerékpáros pályával és Sisakot viselek! néven futó, a biztonságos közlekedést népszerűsítő túrával járta az országot az elmúlt napokban a Tour de Hongrie szervező csapata. A legnagyobb magyar kerékpárverseny programját öt nap alatt hét városban – Szombathelyen, Fertődön, Sárváron, Keszthelyen, Kaposváron, Siófokon és Cegléden – mutatták be. Az idei Tour de Hongrie június 28-án Szombathelyen rajtol, a várhatóan 25 országból érkező 120 kerékpáros 6 nap alatt 740 kilométert tesz meg, hogy július 3-án kora délután elérje a célt, amelyet ebben az évben is Budapesten, a Várkert Bazár előtt állítanak fel.

Szombathely számára nagy érték a Tour

Akárcsak 2015-ben, az idén is Szombathelyen kezdődik majd meg a Tour de Hongrie: június 28-án a vasi megyeszékhelyen kerül sor a prológra. Az egy kilométeres egyéni időfutamversenyre lezárják majd a belváros néhány utcáját, a rajt az Iseum előtt lesz, míg a cél a Főtéren lesz kijelölve. Nagy érdekessége lesz ennek a futamnak, hogy vajon valaki meg tudja-e akadályozni a leggyorsabb magyar kerékpárost, Szalontay Sándort a győzelemben: a magyar csúcstartó pályakerékpáros lesz a prológ legnagyobb esélyese, így magyar versenyzőre kerülhet a sárga trikó!

“Örülök neki, hogy ismét Szombathelyről indul a Tour de Hongrie, ez a város mindig is komoly szerepet játszott a magyar kerékpársport életében” – hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki jó időt és balesetmentes versenyt kívánt a résztvevőknek.

Koczka Tibor alpolgármester hozzátette, nemcsak a profik számára lesz fontos állomás Szombathely, hiszen a prológ előtt a vállalkozó kedvű amatőrök is kipróbálhatják a pályát, nekik rendeznek majd időmérő versenyt, másnap, július 29-én pedig a Szent Márton túra keretében tekernek majd át az első szakasz rajthelyszínére, Fertődre, erre a 60 kilométeres túrára is lehet már jelentkezni.

“Szombathely számára nagy érték a Tour, elég csak megnézni, milyen médiafigyalam övezte a tavalyi versenyt” – mutatta fel a 2015-ös körversenyről készített vaskos médiaelemzést Koczka Tibor. “A legtöbb beszámolóban kiemelték, hogy a városunkból indult útjára a nemzetközi viadal.”

Simon Péter Zoltán, a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség elnöke elárulta: a két amatőröknek szóló rendezvényre már most többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban.

tdh_szombathely

Fertőd: összefogás, a közös célokért

Június 29-én kastélytól kastélyig halad majd a Tour de Hongrie mezőnye, a rajt a fertődi Esterházy kastélynál lesz, míg a befutóra a keszthelyi Festetics kastély előtt kerül sor. Fertőd, sőt az összes környező település komolyan készül a nemzetközi sportesemény fogadására.

“Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, hogy bennünket választottak, és Magyarország legnagyobb kerékpárversenye Magyarország legnagyobb kastélyából indul majd útjára” – mondta Bodrogai László Anzelm, az Esterházy kastély főigazgatója. “Az a nap egy igazi civil, önkormányzati és központi költségvetési összefogás lesz. Mi aznap nagyon kedvezményes belépődíjakkal várjuk a vendégeket, a környékbeli civil szervezetek, turisztikai cégek és egyesületek is az esemény mögé állnak.”

Június 29. kerékpáros nap lesz Fertődön, a kastély körül kijelölt pályán gyerekversenyeket rendeznek, délután különféle sportos és szórakoztató programok várják majd a családokat. Nagy esemény lesz, hogy csaknem négyszáz kerékpáros gyerek alkot majd igazi élőképet az Esterházy kastély parkjában, kirajzova a Fertőtáj feliratot. A Tour de Hongrie mezőnye 14:00 órakor rajtol majd a kastély főbejárata elől.

“Ez a sportolásra és közlekedésre egyaránt alkalmas eszköz nagy szerepet játszik Fertőd hétköznapjaiban, június huszonkilencedikén a környékbeli településekkel összefogva ünnepeljük majd a kerékpározást” – tette hozzá Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere.

tdh_fertod

Sárvár szeretettel fogadja a mezőnyt

Sárváron a várban tartott a szervezőkkel közös sajtótájékoztatót Kondora István, a város polgármestere és dr. Kondora Bálint, a Vas megyei közgyűlés elnöke. A népszerű fürdőhely egy gyorsasági hajrá helyszíne lesz, a fürdő előtt kijelölt helyen elsőként áthaladó kerékpáros nyeri el Sárvár különdíját, amelyet a polgármester a keszthelyi befutó után ad majd át.

“Sárváron is mindennapos közlekedési eszköz a kerékpár, örülök, hogy megmutathatjuk azt is az itt élőknek és a vendégeinknek, hogy hogyan használják ezt a profi versenyzők” – jegyezte meg Kondora István.

A Tour de Hongrie karavánja a tervek szerint június 29-én 15:00 óra körül érkezik meg Sárvárra, s a kijelölt részhajrá miatt látványos közelemben, 50-60 kilométer/órás sebességgel robog át a városon.

tdh_sarvar

Keszthely cél- és rajtállomás is lesz

A június 29-i Tour de Hongrie szakasz befutója Keszthelyen, a Festetics kastély főbejáratánál lesz, ahol ugyancsak egész napos kerékpáros program várja az érdeklődőket. A profi bringaverseny miatt lezárt pályán a gyerekek és a hobbi kerékpárosok számára is indítanak futamokat, de ezen kívül is sok sportolási és szórakozási lehetőséget kínál majd ez a délután.

“Talán a sors akarta így, hogy annak idején összetalálkoztunk a Tour de Hongrie szervezőivel” – kezdte Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere. “A tavalyi sikeres rendezvény után örömmel jelentkeztünk az idei Tourra is, örülök, hogy újra célállomás lesz a városunk, s egyben a másnapi szakasznak is nálunk vágnak neki a kerékpárosok. A sportot és az ilyen rangos sporteseményeket igyekszünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatni, ezek egyrészt népszerűsítik Keszthelyt, másrészt lehetőséget adnak az itt élő fiataloknak, hogy a sportos életmódot válasszák.”

A Tour de Hongrie mezőnye június 29-én 17:00 óra környékén ér célba a viadal első szakaszán, majd másnap, június 30-án 13:15-kor innen indul tovább Siófok felé.

tdh_keszthely

Kaposvár: visszatérés egy évtized után

Somogy megye székhelye, Kaposvár egy gyorsasági részhajrá erejéig fogadja a nemzetközi verseny mezőnyét, a második szakaszon, június 30-án csütörtökön, 15:00 óra környékén, a város központjában található buszállomás mellett. A kezdeményezéssel kapcsolatban Dér Tamás, Kaposvár sportért felelő alpolgármestere fejezte ki örömét.

“Tíz év után kerül vissza Kaposvárra a Tour de Hongrie, jelen pillanatban nem tudnak bejönni a belvárosba, viszont nagy örömünkre szolgál, hogy ez a nagyon-nagyon régi esemény átmegy Kaposváron, felkerül a Tour de Hongrie térképére és meg tudjuk mutatni legszebb pontjainkat” – tette hozzá az alpolgármester.

tdh_kaposvar

Siófokon tudatos stratégia a sport menedzselése

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere elmondta, a Balaton-parti városban tudatos stratégia a sport menedzselése, szívesen támogatnak látványos, tömegeket vonzó és megmozgató sporteseményeket.

“Ez az itt élők számára egy megtérülő befektetés, az ide látogatóknak pedig vonzó programokat kínál. Az idei események között a Regatta, a strandlabdarúgó Európa-bajnokság és a Tour de Pelso mellett a Tour de Hongrie is fontos szerepet kap” – tette hozzá a polgármester.

Az egyébként is az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számító Siófok életében is fontos szerepet játszik a kerékpáros turizmus, az egyre jobban kiépülő kerékpárutak minden korosztály számára vonzó sportolási lehetőséget kínálnak.

Siófokra június 30-án 17:00 óra körül érkezik majd a mezőny, a befutóra egy igen hosszú, a Víztoronyhoz vezető egyenesben kerül majd sor, ez pedig sprinthajrát vetít előre. A látványos befutó mellett is sok kerékpáros programot kínál majd ez a nap, érdemes lesz Siófokon is megnézni a Tourt!

tdh_siofok

Cegléden is ki lehet próbálni a pályát

A Tour de Hongrie mezőnye július elsején pénteken Ceglédről rajtolva kezdi majd meg a harmadik szakaszt, méghozzá úgy, hogy a városban kijelölt három kilométeres pályán tesz egy kört, s egy gyorsasági hajrá során a mezőny leggyorsabb kerekese elnyerheti Cegléd különdíját.

“A város nagyon büszke rá, hogy egy ilyen rangos nemzetközi esemény egyik rajtjának házigazdája lehet, külön is készülünk erre az alkalomara, hiszen július elsejére egy különdíjat is felajánlottunk” – mondta Takáts László, Cegléd polgármestere az Alföld kapujának nevezett városban megtartott sajtótájékoztatón, ahol elhangzott az is, hogy a helyiek is kipróbálhatják magukat a Tour de Hongrie pályáján: a már említett három kilométeres körön a hobbi kerékpárosoknak is indítanak majd futamot a szervezők. Más programokkal is készülnek erre a napra, amikor minden a kerékpározás körül forog majd.

Érdekesség, hogy Ceglédnek már 2015-ben is volt kötődése a Magyar Kerékpáros Körversenyhez, hiszen az esemény minden egyes állomásán a ceglédi Hegeshow szórakoztatta a nagyérdeműt. Hegedűs László, vagy ahogy a kerékpáros világ ismeri, Hege egy igazi közönségkedvenc szakág, a triál egyik világklasszisa.

A harmadik szakasz rajtja július elsején 12:30-kor lesz a ceglédi Kossuth téren, innen indul majd el a mezőny a karcagi befutó felé.

tdh_cegled

A sornak persze nincs még vége, a szervezők hamarosan felkeresik Karcagot és Gyöngyöst is, Budapesten pedig országos sajtótájékoztatóra kerül majd sor, immár az esélyesek részvételével.

További információ:
Gombkötő Roland, mobil: 06 (30) 934-3534, e-mail: sajto@tdh.hu

Forrás: www.bringasport.hu – RSS