A vb-ezüsttől a börtönön át a pornóiparig

Jó néhány sportoló élete vett már sajátos fordulatot, Verona van de Leuré azonban ezek között is kivételes. A vb-ezüstérmes holland tornásznő visszavonulása után beperelte az őt kisemmiző szüleit, két éven át az utcán élt, megjárta a börtönt, majd belecsöppent a pornóiparba is, tavaly azonban új életet kezdett. S már csak a Simply Verona című (Egyszerűen Verona) című önéletrajzi könyvében tárulkozik ki.

Verona van de Leur (fotó: REUTERS)

A 2002-es tornász világbajnokságot Debrecenben rendezték, és számunkra leginkább azért a emlékezetes, mert a férfiaknál gyűrűn az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter győzött. De említsük meg azt is, hogy a vb-indulók között láthattuk az akkor még csak 17 éves Berki Krisztiánt, és leendő olimpiai bajnokunk éppen csak lemaradt a lólengés döntőjéről, a kilencedik helyen zárt.

A Főnix Csarnokban a női mezőnyben ott volt egy 16 éves holland lány, Verona van de Leur is, aki talajon ezüstérmet szerzett. Ez nem volt nagy meglepetés, hiszen fél évvel korábban a patraszi Európa-bajnokságon három ezüstöt (egyéni összetett, ugrás, csapat) és két bronzot (gerenda, talaj) gyűjtött be. Ebben az esztendőben Hollandiában ő lett az év sportolónője. A 2004-es athéni olimpiára azonban nem jutott ki, majd a nemzetközi eredmények sem jöttek már neki, s 2008 júniusában a holland tornaszövetséggel fennálló konfliktusára és a motiváció hiányára hivatkozva 22 évesen bejelentette a visszavonulását.

Történt már ilyesmi másokkal is, van de Leur életének további alakulása azonban sajátos fordulatot vett.

Az előzményekről azt még áruljuk el, az athéni olimpiáról úgy maradt le, hogy a 2003-as anaheimi kvalifikációs vb-n el sem tudott indulni, mert a felkészülés során megsérült. Ugyanakkor Hollandia ünnepelt sztárjaként már komoly bevétele volt, alapvetően jelentős szponzori szerződésekből. A számlája felett a szülei rendelkeztek, és fogalmazzunk úgy, nem kellő körültekintéssel jártak el. Mert megesett, hogy az édesapja szívfájdalom nélkül elvert több mint ötezer eurót egy Las Vegas-i kaszinóban.

– Az emberek csak az őzikeszemű kislányt látták bennem, elvárták tőlem, hogy szállítsam az érmeket, de az senkit sem érdekelt, hogy én mit szeretnék. A tornaszövetséget és szüleimet sem, azonban ők kezdtek egyre jobban élni, mert én évente több tízezer eurót kerestem – írja önéletrajzi könyvében a most 34 éves van de Leur.

Amikor a tornásznő 2008-ban bejelentette, hogy kiszáll az élsportból, édesapja és édesanyja nem értettek vele egyet, ami kenyértöréshez vezetett. Olyannyira, hogy Verona beperelte a szüleit, és szerette volna megkapni azt a pénzt, ami tulajdonképpen őt illette volna meg. Ám kiderült, hogy a szponzori bevételeiből nem maradt semmi… A bíróság 62 ezer dollárt megítélt neki, a szülei viszont a tárgyalás alatt kidobták otthonról, és még az ajtózárakat is lecserélték a házukon. Verona az utcán találta magát, és elmondása szerint két éven át éjszakánként egy autóban aludt a barátjával.

– Nem volt munkánk, erre kényszerültünk. Először az mondtuk, hogy egy napot kibírunk, aztán azt, hogy még egyet, majd még egyet, és két év lett belőle. Télen azért ez elég nehéz időszak volt, mert este nem lehetsz benne biztos, hogy reggel felébredsz. Sokszor loptunk boltokból, hogy legyen mit ennünk, nem vagyok büszke erre… Azt hittem, tudom mi az éhezés, hiszen tornászként muszáj volt koplalnom, de az utcán tízszer rosszabb volt.

A korábbi tornásznő segélyhez nem akart folyamodni, nehogy a média megtudja, milyen lett az élete. A lejtőn viszont így nem volt megállás. Verona egy éjjel egy parkban meglátott egy intim helyzetben levő párt, videóra vette a légyottot, és ezer eurót kért, hogy ne hozza nyilvánosságra. De többszörösen is pechje volt, mert egy házaspárt kapott rajta, és a pár feljelentette, Veronát pedig zsarolásért letartóztatták, és 72 napra lecsukták. Ekkor, 25 évesen az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

Kiszabadulása után azonban a parki történet arra az elhatározásra juttatta, hogy akár ő is lehetne a kamera túloldalán, és ebből nem kevés pénzhez juthatna. 2011 végén webkamera-modellként került be a pornóiparba, és a videocsetelés percenként hetven eurocentet hozott neki a konyhára. A karrierje gyorsan indult felfelé, jöttek a felnőtt filmek – a barátjával készítették –, és lett saját, erotikus tartalmú weboldala is.

– Olyan összegeket ajánlottak fel nekem, hogy nem tudtam ellenállni. Ez a pénz biztosította számomra azt a jövőt, amiről álmodtam – vallja be.

Verona van de Leur konkrét összeget nem említ, de azt elárulja, hogy a pornóbizniszben jóval többet keresett, mint tornászként – és láttuk, ott sem aprópénz jutott neki. A pornószínésznői karrierje nyolc évig tartott. Verona tavaly lezárta életének ezt a szakaszát, és akkor határozta el, hogy megírja az életrajzi könyvét. Ebben szól a mai, fiatal sportolólányokhoz, és szeretné felhívni a figyelmet az elnyomás, az erőszak elleni küzdelem fontosságra. Mert ahogy fogalmaz, az élete ilyen alakuláshoz az vezetett, hogy a hozzá legközelebb álló személyek és a holland tornaszövetség részéről is ennek volt kitéve.

(mno.hu / Fábik Tibor)