Ajvár – Egészségséfünk receptje

Az ajvárt én Horvátországban ismertem meg. Nagyon finom mindenféle sült hús mellé, sőt kerti partik nélkülözhetetlen eleme. Lehet már a boltokban is kapni, de házilag is elkészíthetjük.

Elkészítési idő: kb. 95  perc

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • ½ kg kaliforniai paprika
  • ½ kg pritamin paprika
  • ½ kg paradicsom
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1/2 dl olíva olaj
  • rozmaring, kakukkfű
  • só, bors

Ajvár - Egészségséfünk receptje

A padlizsánt, paprikákat megmossuk, ha van rá lehetőségünk grillen elkezdjük sütni. Először a padlizsánt, majd kb. félidőben hozzáadjuk paprikákat, paradicsomot. Összesen kb. 1 órát sütjük forgatva, hogy minden oldalról megsüljön. Ugyanezt sütőben is megtehetjük, 220 fokon.

Amikor megsült, hagyjuk állni 10 percig. Közben olajon az aprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. A padlizsánt felvágjuk, fa késsel kikaparjuk a belsejét. A paprikákról, paradicsomról lehúzzuk a héját és aprítjuk, összetörjük, majd az egészet a hagymás alaphoz adjuk. Jól összekeverjük, ha szükséges, akkor még törjük meg, olyan állaga legyen, mint a padlizsán krémnek. Az olajat lassan adagolva adjuk hozzá. Kóstoljuk meg, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.

Tipp! A padlizsán akkor jó, ha szép fényes, sötét lila. Ha nem ilyan, inkább ne vegyük meg.

Jó tudni! Sült húsokhoz kiváló kiegészítő, a horvátok sült krumplit is adnak hozzá, én inkább salátával tálalom még.

MÉG TÖBB IZGALMAS RECEPT EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL

Tápérték (100 g)

Padlizsán

Paradicsom

Paprika

Fokhagyma

Olíva olaj

Energia

24 kcal

18 kcal

27 kcal

149 kcal

902 kcal

Fehérje

1 g

0,8 g

1 g

6,3 g

0 g

Zsír

0,1 g

0,2 g

0,2 g

0,5 g

100 g

Szénhidrát

5,7 g

3,8 g

6,3 g

33 g

0 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS