Alesi megjósolta, milyen lesz a Renault első szezonja

F1

2016. január 3. vasárnap, 16:16

Szerző: Dezső Attila, Fotó: DPPI

A francia gyártó öt év után fog ismét gyári alakulatként szerepelni az F1-ben – a gallok egyik legnépszerűbb expilótája úgy véli, hogy 2016-ban még ne várjunk tőlük nagy sikereket.

A Renault visszatérésének jelentőségét remekül alátámasztja, hogy szerkesztőségünk tagjai a Lotus felvásárlásának bejelentését nevezték meg a 2015-ös szezon legnagyobb híreként. A franciáknak ez lesz a harmadik gyári kalandjuk az F1-ben, hiszen 1977 és 1985, valamint 2002 és 2011 között már képviseltették magukat a száguldó cirkuszban – az utolsó 10 év két világbajnoki címet hozott számukra, most pedig korábbi sikereik helyszínére, Enstone-ba térnek vissza.

Az enstone-i alakulatot 1992 és 2001 között még Benettonnak hívták (az olaszok Nigel Mansell világbajnoki évében foglalták el a máig működő gyárat), ahol Jean Alesi két szezont is eltöltött, 1996-ban, és 1997-ben. Noha a szívek bajnoka örül a Renault visszatérésének, kétli, hogy már első évükben sikereiktől lesz hangos a világsajtó. „Ez nagyon fontos [Franciaország számára], hiszen korábban is szerepeltek már a világbajnokságon” – idézte Alesit a Motorsport.com.

„A Renault visszatérése, nem csak jövőre, hanem hosszú távon is jót tesz majd az országnak” – tette hozzá az egyszeres nagydíjgyőztes, amikor azonban a Renault dobogós esélyeiről kérdezték, így válaszolt: „Nem lesz rá sanszuk – újjá kell szervezniük a csapatot, így ez csak átmeneti időszak lesz számukra.”

A Benetton mellett a Tyrellnél, a Ferrarinál, a Saubernél, a Prostnál és a Jordannél versenyző Alesi a Mercedes pilótáira is kitért nyilatkozatában. „Úgy vélem, hogy Hamilton és Rosberg közel hasonló teljesítményt nyújtottak. Bár Hamilton nyerte meg a bajnoki címet, Rosberg ott loholt a sarkában. Ehhez jöttek hozzá a megbízhatósági problémák [Rosbergnél], de mindketten versenyképesnek bizonyultak.”

Alesi elmondta, hogy nagyon tetszett neki a Force India idei szereplése, de mégis Max Verstappent nevezte meg az idény pozitív meglepetéseként. „Számomra Verstappen okozta a legnagyobb meglepetést” – mondta a francia. „Annak ellenére, hogy a sajtó részéről nyomás alatt volt, remekül teljesített, fiatal kora ellenére is. Nagyszerű volt látni, ahogy egy ilyen fiatal pilóta jó munkát tudott végezni.”

Forrás: www.formula.hu – RSS