Anglia tanult az Eb-döntőből – már most a 11-eseket gyakorolják a világbajnokságra

Az angolok a 2018-as oroszországi világbajnokságon a nyolcaddöntőben tizenegyesekkel búcsúztatták Kolumbiát, egy évvel később pedig Svájc ellen ugyancsak szétlövéssel szerezték meg a harmadik helyet a Nemzetek Ligájában. A tavalyi – részben budapesti rendezésű – Európa-bajnokság londoni fináléjában viszont nem hozott szerencsét nekik a tizenegyespárbaj, 3-2-re alulmaradtak az olaszokkal szemben.

A szövetségi kapitány már többször hangsúlyozta, hogy a tizenegyesek sokkal inkább a képességekről szólnak, mint a szerencséről, így már a felkészülés jelenlegi szakaszában hangsúlyt helyez a gyakorlásra.

Sokféle részlettel foglalkozunk, amelyeknek a fejlesztésére szükség van ahhoz, hogy világbajnokok lehessünk – fogalmazott Gareth Southgate, aki egyedüliként rontott a tizenegyesek során az 1996-os kontinensviadal elődöntőjében a németek ellen. Hozzáfűzte, változtatnak azon a felfogáson, hogy elég, ha a játékosok a klubjukban gyakorolják ezeket, ezért immár a nemzeti csapat edzőtáborában is időt szakítanak rá.

Az angol válogatott kedden (ma) este az elveszített Eb-döntő helyszínén, a Wembley Stadionban fogadja felkészülési mérkőzésen Elefántcsontpart együttesét. (MTI)