Asztalitenisz csapat-vb: kiharcolta a bennmaradást a férfi válogatott

asztalitenisz.jpg

A 2010-es csapat-világbajnokságon is az első osztályban szerepelhet a magyar férfi asztalitenisz-válogatott, miután a kantoni vb-n a 17-20. helyért rendezett mérkőzésen nagy csatában nyert a horvát együttes ellen.

A riválisnál többen sérültek voltak, így csak két játékossal álltak ki az ütközetre. Azonban így is csak az utolsó, ötödik összecsapás döntött. A magyarok végül 3-2-re diadalmaskodtak, és közép-európai idő szerint 12:30-tól a svédekkel mérkőznek a 17. helyért.
   
A horvátok legjobbja, Zoran Primorac már a hét közben hazautazott, mert annyira beteg lett, hogy nem tudott asztalhoz állni. A kínai születésű Tan Rui Wu is megsérült, pénteken pedig Roko Tosic is jelezte: képtelen folytatni a világbajnokságot. Maradt Andrej Gacina és a másodéves ifi Borna Kovac. Ellenük kellett kiharcolni a bennmaradást, s a harc 120 perces idegtépő küzdelmet hozott.
   
Jakab az első mérkőzésen Gacina ellen 3-1-es vereséggel kezdett. Pázsy Ferenc Kovac elleni csatája döntő szettet és ott 11:7-es magyar diadalt hozott.
   
Ekkor 5 perc szünet következett tekintettel arra, hogy a horvátoknak nem volt harmadik emberük, Zwickl Dániel játék nélkül nyert, Magyarország pedig 2-1-re vezetett összesítésben.
   
A kissé fáradt Pázsynak a jegyzőkönyvbeírás alapján azonnal asztalhoz kellett állnia és a Gacina elleni találkozóját az ötödik szettben bukta el 11:7-re.
   
2-2-es mérkőzésállásnál Jakab János és Kovac párharca következett és itt a magyar már semmit sem bízott a véletlenre. 3-0-s diadala azt jelentette, hogy ha nehezen is, de a magyar válogatott 3-2-re legyőzte a horvátokat.
   
A 2010-es moszkvai csapat-vb első osztályában a kantoni torna legjobb 18 válogatottja szerepelhet, így a svédek elleni mérkőzésnek ebből a szempontból nincs tétje.
   
Eredmények:
    férfiak, a 17-20. helyért:
Magyarország-Horvátország 3-2
—————————–
Jakab János-Andrej Gacina 1-3 (-10, -8, 8, -6)
Pázsy Ferenc-Borna Kovac 3-2 (10, 10, -9, -6, 7)
Zwickl Dániel játék nélkül győzött 3-0-ra, mert a horvátok nem tudtak beírni játékost a harmadik helyre
Pázsy Ferenc-Andrej Gacina 2-3 (4, -11, -1, 4, -7)
Jakab János-Borna Kovac 3-0 (5, 9, 6)

    Az elődöntőkben:
Kína-Hongkong 3-0
Koreai Köztársaság-Japán 3-1

MTI