Asztalitenisz világselejtező: hazai kvótaszerzésben bízva

A hazai csapat nagyon bízik abban, hogy újabb pekingi kvótá(ka)t tud szerezni az asztaliteniszezők olimpiai világselejtezőjén, amelyre csütörtöktől kerül sor a Körcsarnokban.

A budapesti viadalon 52 ország 75 férfi és 56 női versenyzője indul, magyar részről öt játékos – Póta Georgina, Lovas Petra, valamint Jakab János, Zwickl Dániel és Pázsy Ferenc – száll harcba az ötkarikás indulási jog megszerzéséért. A házigazdáknak eddig egy biztos pekingi résztvevőjük van, Tóth Krisztina személyében.
   
A szakvezetés elsősorban a két női játékos eredményes szereplésében bízik: Pótát a 4., Lovast pedig a 6. helyen emelték ki. Ahhoz, hogy a magyarok csapatban is ott lehessenek az olimpián, egyiküknek mindenképpen az első háromban kell végeznie. Nemenként a torna első három helyezettje szerez biztosan kvótát, de a további pozíciók is pekingi repülőjegyet érhetnek. Hogy pontosan hányadik helyezettek kapnak még indulási jogot, az várhatóan csak a jövő héten, a csapat-kvalifikációs ranglista kiszámítása után derül ki.
   
A magyar férfiaknak bravúrra lenne szükségük ahhoz, hogy legalább egy kvótát szerezzenek, de mindhárman nagyon fogadkoznak, és a hazai pálya is előnyt jelenthet majd számukra.
   
A program és a lebonyolítás (rajt mindennap 10 órától):
    ——————————————————
    csütörtök:
1. szakasz (Jakab, Zwickl, Pázsy) – a 16 kiemelt játékos kivételével a résztvevőket 3-5 fős csoportokba sorolják, az első két helyezett továbbjut, a többiek befejezik szereplésüket
   
péntek:
az 1. szakasz befejezése, férfi 2. szakasz (a nőknél a kevesebb induló miatt nincs 2. szakasz), női 3. szakasz – a férfi 2. szakaszban a csoportmásodikok (16 játékos) kieséses fordulót vívnak, a győztesek továbbjutnak, a vesztesek búcsúznak; a női 3. szakaszban a csoportgyőztesek és -másodikok, valamint a 9-16. kiemeltek (32 játékos) kieséses fordulót vívnak
    szombat:
férfi 3. szakasz, valamint 4A és 4B szakasz, női 3. szakasz, valamint 4A (Póta, Lovas) és 4B szakasz – a férfi 3. szakaszban a csoportelsők, a 2. szakasz győztesei és a 9-16. helyen kiemeltek (32 játékos) kieséses fordulót vívnak; a női és férfi 4B szakaszban a 3. szakasz 1. fordulójának 16 vesztese a 17-32. helyért verseng; a női és férfi 4A szakaszban a 3. szakasz 2. fordulójának győztese és az 1-8. kiemeltek (16 játékos) kieséses fordulót vívnak      
   
vasárnap:
női és férfi 4A és 4B szakasz – negyeddöntők, elődöntők, döntők és rájátszás a 9-16., valamint a 17-24. helyért (az 5-8. helyért nem rendeznek mérkőzéseket, a 3. pozícióért viszont igen)

MTI