Atalanta–Bayer Leverkusen az El-trófeáért – ÉLŐ

Szerda este Dublinban feszül egymásnak az Atalanta és a Leverkusen az Európa-liga döntőjében. A német csapat az idényben 51 tétmérkőzés óta veretlen, már megnyerte a Bundesligát, szombaton pedig a Német Kupa fináléjával zárja az idényt, vagyis akár három trófeát is elhódíthat. Xabi Alonso vezetőedző együttese talán az egész európai futballidény legnagyobb meglepetését produkálta remek játékával és hibátlan menetelésével, a kérdés az, hogy a tündérmese meddig folytatódhat.

Az Atalanta már egy meglepetést okozott a szezonban, az Anfielden 3-0-ra verte a Liverpoolt a negyeddöntőben, és az olasz bajnokságban is BL-indulást érő helyen áll, maga mögé utasítva a Romát és Laziót is. Ahogy a Leverkusent saját képére formálta Xabi Alonso, úgy lehet a bergamóiakat azonosítani Gian Piero Gasperinivel és az ő jellegzetes, a legkevésbé sem olaszos focijával: a rutinos edző nyolc éve vezeti az Atalantát, kiesőjelöltből élcsapattá varázsolva. A kék-feketék egy döntőt már elbuktak az idényben, az Olasz Kupa fináléjában a Juventustól kaptak ki 1-0-ra, így továbbra is várnak első serlegükre 1963 óta.

A meccs

Az első tíz percben az Atalanta lépett fel kezdeményezőbben, de a Leverkusen biztosan védekezett. Aztán a 12. percben az olasz csapat szerezte meg a vezetést: a jobb oldalról betett labda elment középen a lábak között, Lookman jó ütemben robbant be, megelőzte védőjét és kilőtte a felső sarkot. A szezonban 13. alkalommal került hátrányba a Leverkusen.

Aktívabbá vált a német együttes, főleg a jobb oldala, ám egyelőre az Atalanta jól állítja meg a rohamokat. A 22. percben az olaszok csapatkapitánya, Djimsiti kapta a meccs első sárga lapját.

A 26. percben megduplázta előnyét az Atalanta, és ismét Lookman volt eredményes. Egy kirúgás után eladták a labdát a leverkuseniek, a nigériai csatár csapott le rá, egy csel után befelé húzott, és 16 méterről nagy erővel kilőtte a bal alsót.

A Leverkusen magához képest sok hibával játszott, az Atalanta pedig lubickolt ebben a helyzetben, és kicsit hátrébb húzódva várta a lehetőségeket. A német bajnok Grimaldo révén került helyzetbe a 34. percben, de kiugrása után nem tudta átemelni a kapust. Scamacca egy csúnya belépő miatt kapta a következő sárga lapot, de a reklamáló Wirtznek is felmutatta a lapot Kovács István játékvezető.

De Ketelaere növelhette volna az olaszok előnyét, de lövését Kovar védte. A Leverkusen főleg távoli lövésekkel próbálkozott a félidő végén, sikertelenül.

Második félidő

Mindkét csapat cserélt a második félidőre: a Leverkusennél Stanisic helyett Boniface érkezett, míg a bergamóiaknál Scalvininek kellett beállni, miután Kolasinac a kivonulás közben megsérült.

Az Atalanta kezdett magabiztosabban a szünet után, Lookman és Koopmainers is veszélyt okozott a 16-oson belül. A németek is igyekeztek felpörgetni a játékukat, de a támadóharmadba érve elfogyott a tudomány, jól védekezett az ellenfél.

A 75. percben meglőtte a harmadik gólját is Lookman. Az Atalanta a saját térfele felénél szerzett labdát, amelyet Scamacca vitt fel, majd passzolta a kaputól nagyjából húsz méterre álló társának. Ő pedig egy csel után a hosszú felsőbe bombázott.

Írta a HVG

A Atalanta–Bayer Leverkusen az El-trófeáért – ÉLŐ bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.