Atlétika: a sportszakmai igazgató szerint szép eredményekkel ünnepelték az elmúlt ötven évet

MH/MTI
2024. február 19. hétfő. 21:50

„Az atléták akarva, akaratlanul, de nagyon szépen ünnepelték ezt a kerek ötven évet, összesen négy országos csúcs született, ebből kettő felnőtt. Ezek az előrelépések sok mindent elárulnak. Emellett azt is látni kell, hogy további remek egyéni teljesítmények is voltak, hiszen nagyon sokan javítottak az egyéni legjobbjukon. Ugyanakkor hozzá kell tennem, a fedett pályás szereplés nem a cél, ez csak egy képet ad arról, hol tartanak most a versenyzők a felkészülésben” – mondta az MTI-nek Scheidler Géza, aki megállapította, hogy sokan jó úton haladnak, és biztatónak nevezte a felnőtt mezőnyben felbukkanó fiatalok eredményeit. Scheidler szerint ezekből a teljesítményekből látszik, hogy a soron következő generációra is lehet majd építkezni.

A szakvezető kiemelte a női távolugrást és a 60 méteres gátfutást – utóbbiban Kerekes Gréta és Kozák Luca is rendelkezik szintidővel a világbajnokságra -, melyben a magyar mezőny nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is megállja a helyét. A fiatalok közül biztató formát mutatott Dobó Zsombor súlylökésben. Scheidler elmondása szerint még nem tudni, hogy a diszkoszvetés vagy a súlylökés mellett teszi-e le a voksát, de eddigi eredményei alapján belőle kinőhet egy újabb nemzetközi szinten magasan jegyzett dobóatléta. A sportvezető úgy vélte, hasonlóan szép jövő állhat Rózsahegyi Bori előtt, aki 16 évesen 6,38 méteres egyéni csúccsal lett második távolugrásban. A 200 méteren U20-as és U23-as országos rekordot futó Sulyán Alexáról pedig Scheidler azt mondta, rejtély, meddig juthat el a rendkívül dinamikus versenyző a nemzetközileg erős és sűrű számban.

A nőknél 800 méteren Kéri Biankának, míg a férfiaknál 400-on Molnár Attilának ugyan a hétvégén nem sikerült megfutnia a szintidőt, ennek ellenére a visszalépések miatt még kaphatnak meghívást a vb-re. A férfi gátfutóknál viszont Szeles Bálint 7.74 másodperces egyéni legjobbjával a világranglista alapján jó eséllyel pályázik a kijutást érő helyek egyikére.

Scheidler a többpróbázó Szűcs Szabina teljesítményére is kitért, ő remek szezonkezdésével kétszer is megdöntötte az U23-as országos csúcsot, amely 2015 óta 4478 ponttal Krizsán Xénia nevéhez fűződött. Ezzel a fedett pályán Európa-bajnoki bronzérmes Krizsán mellett biztosította helyét a március első három napján Glasgowban sorra kerülő fedett pályás világbajnokságon.
„Mindössze egy hely volt kiadó. Az eredménye alapján tudatos építkezés zajlott, amibe nagyon sokat beletettek az edzőjével, hiszen három versenyen részt venni a téli szezonban eléggé embert próbáló” – emelte ki Scheidler, majd megjegyezte, hogy Szűcs pályafutásában ez a teljesítmény nagyon nagy előrelépés.

Írta a Magyar Hírlap