Audi TT Cup Racer Magyarországon egyedülálló módon

Gyorsasági (Gy)

2016. május 5. csütörtök, 20:09

Keszthelyi Vivien idén az Audi Sport racing academy támogatásával és egy Audi TT Cup Racerrel versenyez a túraautó bajnokságban. Az autó a múlt hétvégén mutatkozott be a Hungaroringen, az OXXO Motorsport által pedig a technikai részletekbe is betekinthetünk.

A márkakupa sorozatban a TT versenyautó 1125 kg tömegű, teljesítménye 290 lóerő, ami további 50 lóerővel növelhető ideiglenesen előzéshez. A motor 2 literes, 4 hengeres 1984 köbcentis turbó, maximális nyomatéka 420 Nm. Az autó 6 sebességes DSG váltóval szerelt, elsőkerék-meghajtású, végsebessége pedig 247 km/h. “Fantasztikus érzés vezetni az autót. Hamar hozzászoktam, de az idei szezon még mindig a hosszú távú célokra való felkészülésről szól” – mondja Vivien.

Keszthelyi Vivien02 Audi Sport_resize

Az autót a 2015-ben indult Audi saját versenysorozatára, a TT Kupára fejlesztették ki. Ebben a professzionális bajnokságban fiatal és tapasztalt versenyzők egyaránt részt vesznek. Összesen 24 pilóta indul a kupában: 16 versenyző az Audi Sport által kiválasztva és maximum 8 vendégpilóta, a 2016-os idénynyitón többek között Scott Speed korábbi Forma 1-es versenyző. A versenyek a Német Túraautó Bajnokság (DTM) betétfutamaként kerülnek megrendezésre.

Már a jelentkezéshez is többek között kimagasló eredményekkel kell rendelkezniük a pilótáknak. Rögtön az első idényre így is 30 országból 165-en pályáztak. A nevezési díj 100 ezer eurós nagyságrendű, de ez önmagában még mindig nem elég a részvételhez, mint sok más sorozatban. Több napon át tartó, több lépcsőből álló teljes körű kiválasztási folyamaton kell végig mennie a jelentkezőknek a Markus Winkelhock, korábbi Forma 1-es pilóta vezette szakmai zsűri elbírálásával. Az első szezonban sikeres versenyzők ráadásul tovább folytathatják az idei évben, így nagyjából 10 új pilóta kaphat lehetőséget a bizonyításra. A végső győztes pedig helyet kap az Audi Sport GT3-as programjában.

Keszthelyi Vivien Audi Sport_resize

Komoly elismerés azoknak a pilótáknak a világból, akik ebben a sorozatban versenyezhetnek, többek között Vivien 17 és 19 éves akadémiai társai. Vivien idén tölti csak be a 16 éves alsó korhatárt jelentő életkort és jövőre már csatlakozna is a bajnoksághoz.

Ritka lehetőség volt tehát a szurkolók számára, hogy testközelből láthatták az Audi TT Cup Racert a hétvégi hazai versenyen, illetve Nagy Futamon.

Forrás: www.formula.hu – RSS