Az 50 év előtti „Tromos” játékosai találkoztak

A hatvanas évek magyar férfi kézilabdázásában előbb a Budapesti Spartacus, majd a Budapesti Honvéd nyert egymást követően több bajnoki címet. Ebbe a sorba lépett előre az Elektromos SE 1969-ben, amelynek csapata azután nem állt meg, hanem 1970-ben és 1971-ben is „begyűjtötte” a bajnoki címet. E korosztály még élő tagjai találkoztak az Elektromos pályán.

Az Elektromos SE 1969-es bajnokcsapata

– Szerencsére még elég sokan együtt vagyunk – összegezte a tapasztalatokat Vass Sándor, aki még az 1980-as, moszkvai olimpián is részt vett, hogy azután Ausztriában folytassa játékosként majd edzőként, hosszúra nyúlt pályafutását. – Természetesen mindannyiunk örömére még olyan idős harcosok is el tudtak jönni – némi technikai segítséggel -, mint az egyik akkori kapusunk, a ma 88 éves Hurth Gyula. Azután a teljesség igénye nélkül még említenék néhány nevet. Így Ágoston Györgyöt – aki ezt a programot kitalálta és megszervezte -, Klemanovics Györgyöt, Álló Jánost, Koch Ádámot, Zalai Tamást, Sényi Imrét hoznám szóba. Persze hogy előkerültek a régi fényképek, újságcikkek. Volt aki rengeteg fotót tartalmazó albumot hozott el, hogy mindannyian visszaemlékezhessünk a régi szép időkre.

A megjelentek szeretettel emlékeztek a már eltávozottakra: Kozlovszki Istvánra, Veér Balázsra és a többiekre is.

Ott volt Németh Gyula, a sportkör egykori kézilabdázója is, aki ma 84 éves és az előző hírekkel szemben sokkal jobb egészségnek örvend. Ő 1969-ben már a sportkör elnökeként egyengette korábbi társainak útját.

Az egykori bajnokok 2019-ben

A sporttelep igen gyakori látogatója, a sok éven át szintén sportköri elnökként is dolgozott, korábbi versenysúlyát némiképp “megemelő” Vass Károly is elfoglalta székét. Őt éppen ott érte utol telefonon fia, Gábor, aki huszonhárom éve él Svájcban, így csak a messzi távolból tudott gratulálni a szép és eredményes éveket megért társaság tagjainak.

Ez az összejövetel egyébként csak amolyan nem hivatalos találkozó volt. Az Elektromos Művek vezetése ugyanis őszre tervez egy nagyobb, hivatalos rendezvényt, amelyen az 1969-70-71-es győztesek mellett az 1990-ben az SE negyedik hazai elsőségét kiharcolt játékosokat és vezetőket fogják majd méltó módon megünnepelni.

(jochapress / Jocha Károly)