AZ EMLÉKNAPOT A SZERETET A HIT A REMÉNY ÉS A BÁTORSÁG TÖLTÖTTE BE.

Sporttal és zenével ünnepeltünk Balassagyarmaton

VII. Eunice Kennedy Shriver Emléknap a „Balassagyarmat Szeretlek Szent Mihály Nap keretében”

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség alapítójára idén Nógrád-megye szívében emlékeztünk, gyönyörű őszi napsütésben, óriási érdeklődés mellett. Sportbemutatókról, kulturális programokról és koncertekről szólt szeptember utolsó szombatja az Eks-napon. Szabó Béla MSOSZ társelnök konferálta a színpadra a nap népszerű hangulatfelelősét, műsorvezetőjét, Varga Izabella színművészt. Az eseményt Balla Mihály országgyűlési képviselő, egyben fővédnök nyitotta meg, de ünnepi beszédet mondott még Csach Gábor balassagyarmati alpolgármester, valamint Lengyel Lajos MSOSZ elnök úr is. Wisinger János örökös, tiszteletbeli elnök úr is köszöntötte az egybegyűlteket, méltatta Eunice Kennedy Shriver asszony munkásságát, akinek még életében az volt az elképzelése, hogy ne szomorúsággal emlékezzenek rá, hanem ezt a napot a nyitottság, az őszinteség és a boldogság jellemezze. Ez tökéletesen megvalósult szeptember 24-én is, ahol a sport és a kultúra összefonódott, épek és fogyatékossággal élők közösen érezték jól magukat. Megható színfoltja volt a megnyitóünnepségnek Németh Csaba elnökségi tag, valamint Hammer Ádám és Kovács Mihály „Misu” speciális olimpikonok köszöntője, akik a sportolók nevében szólaltak fel a színpadon.

Egy szerződés is megköttetett a jeles nap alkalmából, közel fél éves közös munkáját koronázta meg egy együttműködési megállapodással Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, és Milák Sándor, az UniWeb Plusz Kft. kereskedelmi igazgatója. Ezzel a mindenamisport.com hivatalos médiapartnerévé vált az MSOSZ-nek. Balassagyarmaton több mint 10 egyesület munkálkodott, a helyi szervezeteken kívül, egyesületek is ellátogattak a rendezvényre. Az emléknap sikeréhez a város diákjai és budapesti gyógypedagógus főiskolai hallgatók is hozzájárultak, akik önkéntesként tevékenykedtek.

Bemutatkoztak az MSOSZ Kölyök Sportolói, judósai, tornászai is a közönségnek. A színpadon köszöntöttük a Családi Program Hálózat vezetőjét, Hammerné Gusztics Magdolnát is, aki tájékoztatást adott az érintett szülők és gyermekeik számára a szövetséghez való kapcsolódási lehetőségekről. Szerencsére senki nem felejtette otthon a tornacipőjét, hiszen tudták, hogy a főtér területén folyamatosan adottak a sportolási lehetőségek! A sportprogramokban való részvételre, és a színpadon való táncra buzdította a fiatalokat és időseket egyaránt a fitnesz világbajnok Kállai Ildikó, aki zenés bemelegítő tornával és lufis-ügyességi feladatokkal is meglepte a közönséget.

A főtér területén lehetett asztaliteniszezni, kosárlabdázni, görkorcsolyázni, bocsázni, mini bowlingozni, kézilabda kapura dobni, foci kapura rúgni, sorversenyben megmérettetni magukat. Ki lehetett próbálni az erőemelést, az alpesi sízést szimulátorral, de a padlóhokit is. Félórás koncertet adott hatalmas ováció közepette Curtis, Havasi Gábor, az Animal Cannibals, Dobi Zoltán és Mariann, Sárközi Anita, valamint Hevesi Tamás is. Fellépett a színpadon többek között még a diósjenői Gaudate Jelnyelvi Kórus, balassagyarmati speciális művészeti iskolások, zenészek, aerobicosok, aikidósok, zumbások, hip-hop táncosok, valamint modern táncosok is. Játékokban is kipróbálhatták magukat a jelentkezők. A lufis ügyességi feladatokban, az életmód és speciális olimpia történeti tesztekben, a kézműves játékokban, no meg a sportprogramokban résztvevők hasznos ajándékokat is kaptak! Meglepetésként ismert és jelenlegi sportolók, olimpikonok is beszéltek a mozgás fontosságáról. Ellátogatott a rendezvényre Mednyászki Szilvia kajakos világbajnok és Srp Miklós olimpikon atléta-távgyalogló is. A nemzetközi speciális olimpia mozgalom megalapítójának, Eunice Kennedy Shriver élete példázza azt, hogyan tudja egy ember mások életét megváltoztatni, hogyan tud életeket jobbá tenni.

Az EKS nap célja, hogy együtt ünnepeljük Eunice asszony rettenthetetlen bátorságát és hatását a világra; inspiráljuk a vezetők eljövendő generációját arra, hogy szenvedéllyel és elszántsággal építsék az új világot. Reméljük, sikerült bemutatni Balassagyarmaton egy nagyobb szegmensét a speciális olimpiának, és bebizonyítottuk a térségben élőknek, hogy az értelmi fogyatékossággal élők épp olyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint mi magunk. A világnak folyamatosan meg kell mutatni, hogy a fogyatékos emberek pontosan ugyanazt a tiszteletet és méltóságot érdemlik meg, mint bárki más.

Kállai Ildikó fitnesz világ és Európa-bajnok, az integrációért és utánpótlás nevelésért felelős vezetőedző így emlékezett meg a rendezvényről:

„CSODÁLATOS VOLT A PROGRAM, A VÁROS, AZ EMBEREK!

TÖBB MINT 500 FŐ EMLÉKEZETT VELÜNK MAGYARORSZÁGON.

UGYANEZEN A NAPON MÉG 169 ORSZÁGBAN 5.355.245 SPORTOLÓ ÉS AZ Ő EDZŐJÜK ÉS SZÜLEIK (ÖNKÉNTESEK) EMLÉKEZTEK ÉS ÜNNEPELTÉK EUNICE KENNEDY SHRIVERT. KENNEDY ASSZONY BÜSZKE LENNE RÁNK. AZ EMLÉKNAPOT A SZERETET A HIT A REMÉNY ÉS A BÁTORSÁG TÖLTÖTTE BE. „

 

Szöveg: Szőke Viktória

Fotók: (c) eM. Soós György / S.O.N. agency

© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György
© eM. Soós György Forrás: http://specialolympics.hu – RSS