Az olimpiai kvótás Czifra Bettina szóhoz sem jut

Czifra Bettina Lili álmaiban sem gondolta egy évvel ezelőtt, hogy ő lehet az első magyar női tornász, aki név szerinti olimpiai kvótát szerez az antwerpeni világbajnokságon.

Czifra Bettina

„Jelenleg szóhoz sem jutok. Még nem tudok mit mondani. El sem hiszem. Nagyon örülök” – idézte az első felnőtt vb-jén szereplő Czifrát a magyar szövetség hírlevele a hétfőn késő este zárult selejtezőt követően.

„Én csapatban gondolkodtam, egyénivel egyáltalán nem is foglalkoztam, a csapatra voltam ráállva. Nem is foglalkoztatott, hogy én személy szerint is szerezhetek kvalifikációt. Nem, egyszerűen nem gondoltam, hogy kvótás leszek az egyéni eredményem alapján. Tudtam, hogy osztanak egyéni kvótát, nagyjából tisztában voltam ezzel, de a pontos feltételeit nem is ismertem”

– fogalmazott a tornász, aki a válogatottal a 15. helyen zárt, és ezzel plusz egy női kvótát kapott az ország. A szövetség később dönt arról, hogy ezt ki kapja.

 „Egyébként tudok jobb gyakorlatokat a mainál, de összességében nem volt rossz életem első felnőtt világbajnoksága. A felemáskorlát egész szép volt, a gerenda kimondottan tetszett, 5,6 kiinduló pontú gyakorlatot tudtam bemutatni, persze volt egy megingás, de ettől függetlenül nagyon jól sikerült. A talaj kicsit pattogós volt, az ugrással meg voltam elégedve, de ott is tudok jobbat. Bevallom őszintén, amikor tavaly a junior Európa-bajnokság döntőjében szerepeltem gerendán, álmaimban se merült fel, hogy én lehetek az első magyar női tornász, aki név szerinti kvótát szerez Párizsra. 16 évesen. Ez szinte hihetetlen, nagyon boldog vagyok!”

– tette hozzá.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány megfogalmazása szerint nagyon-nagyon büszke a lányokra, mindent megtettek, kiegyensúlyozottan versenyeztek, nem rajtuk múlt.

„Összeforrott, szép csapatmunkát mutattak be, úgyhogy ennek köszönhető a 15. hely. Szinte biztosra mondhatjuk, hogy legjobb tornászunkkal, Kovács Zsófival a csapat kijutása is meg lehetett volna az olimpiára. Persze volna nincs a sportban. A realitás az, hogy van két kvótánk, egy Czifra Lilinek az összetett alapján és egy név nélküli az országnak. Ennek nagyon örülünk, ráadásul megdupláztuk a kvóták számát az előző olimpiai ciklushoz képest, hiszen akkor egy női tornász volt kint, most pedig már ketten biztosan utaznak”

– mondta a Draskóczy.

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy ez mindenképpen előremutató, mint ahogy a csapat teljesítménye is, pontszámban és minden tekintetben nagyot léptek előre. 

„Természetesen Zsófi hiányát nem tudtuk pótolni, mindenféleképpen hiányzott nekünk, de a lányok ennek ellenére kitettek magukért, és példaértékűen szerepeltek”

– jegyezte meg.

Altorjai Sándor, a delegáció vezetője, a magyar szövetség főtitkára kitért rá, hogy a nők esetében Kovács Zsófia kiesése után nehezebb lett a helyzetük. 

„Egész addig – múlt hét szombatig, amíg Zsófi nem sérült meg –  megvolt a realitása annak, hogy csapatkvótát szerezzünk. A fiúknál a nyújtóval sok minden elúszott, onnan kellett építkezni. Mészáros Krisztofernek lett egy indulási joga, a nőknél pedig Czifra Bettina Lili harcolta ki az indulási jogot, és ezt már a Nemzetközi Torna Szövetség is hivatalossá tette, illetve még van egy ország kvótánk a csapat 15. helye után. Ugráson Bácskay Csenge 2. számú tartalék, így neki készenlétben kell állnia, mert ha véletlenül két versenyző valami oknál fogva nem indul el a döntőben, akkor megnyílik előtte a lehetőség, ott lehet a fináléban, és az akkor további egy kvalifikációt jelenthet, hiszen a többi finalista ugráson, illetve az előtte lévő tartalék is olimpiai kvótás csapat tagja, így kiesnek előle a kvalifikációs szabályzat szerint”

– mondta Altorjai.

Az antwerpeni vb-n csütörtökön lesz magyar érdekeltségű viadal, akkor rendezik a férfi egyéni összetett finálét Mészáros Krisztoferrel. A pénteki női összetett döntőre Czifra a harmadik, Székely Zója a negyedik számú tartalék, Bácskay Csenge pedig az ugrás szombati döntőjére második számú tartalék.

(MTI)

Post Views: 1

JochaPress