Az UEFA megbüntette a Milant – hivatalos

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy összesen nyolc klub – beleértve a Milant is – megsértette a Pénzügyi Fair Play szabályait és megállapodást írtak alá az érintett klubokkal, a pénzbüntetést azonban így sem kerülték el.

“Az UEFA Pénzügyi Ellenörző Testülete megállapította, hogy az AC Milan, az AS Monaco, az AS Roma, a Besiktas JK, az Internazionale, a Juventus, az Olympique Marseille és a Paris Saint-Germain nem felelt meg a Pénzügyi Fair Play szabályainak.” – olvasható az UEFA sajtóközleménye.

A vizsgálat a 2018-as, a 2019-es, a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es pénzügyi évre terjedt ki, figyelembe véve a COVID-intézkedéseket. A világjárvány miatt az UEFA enyhített a szabályokon és ezáltal a kluboknak lehetőségük volt összevonni és egyetlen időszakként kezelni a 2020-as és a 2021-es pénzügyi évet.

A fenti nyolc klub aláírta az úgynevezett “Settlement Agreement” elnevezésű megállapodást, amelynek célja, hogy segítse a klubokat abban a folyamatban, hogy maradéktalanul megfeleljenek a Pénzügyi Fair Play szabályainak. A megállapodásnak két fajtája van: a három éves egyezség értelmében a klubok vállalják, hogy megfelelnek a Pénzügyi Fair Play szabályainak a 2025/2026-os idényben illetve a köztes években. A négy éves megállapodás abban különbözik, hogy további egy szezont biztosít a klubok számára az előírásoknak való megfeleléshez, de a 2022/23-as idénytől kezdve feltétel nélküli korlátozást tartalmaz az új játékosok regisztrációjára vonatkozóan. Az Inter és a Roma a négy éves megállapodást választotta, míg az összes többi klub – beleértve a Milant is – a három éves időszak mellett döntött.

Az UEFA határozata alapján a Milan 2 millió eurós pénzbüntetést kapott. Amennyiben nem teljesíti a “Settlement Agreement”-ben foglalt megállapodás paramétereit, akkor további 13 millió eurós büntetéssel sújtják a klubot.

Kiszabott pénzbüntetések: Monaco és Marseille (300-300 ezer euró), Besiktas (600 ezer euró), Milan (2 millió euró), Juventus (3,5 millió euró), Inter (4 millió euró), Roma (5 millió euró), PSG (10 millió euró).

A Milan pénteken egy sajtóközleményben reagált az UEFA határozatára.

“Folytatjuk a pénzügyi fenntarthatóság felé vezető utunkat a Pénzügyi Fair Play jelzéseivel összhangban, mindezt fegyelmezetten és kitartással. Célunk, hogy elérjük a tökéletes egyensúlyt és összhangot a sport illetve a pénzügyi eredmények között. Ez az, amit az egész labdarúgás világának szem előtt kell tartania.”