Az úszók megunták Tusup viselkedését!

Nemcsak idehaza, de a jelek szerint nemzetközi úszókörökben sem repesnek az örömtől Shane Tusup (31) visszatérése miatt: háromszoros olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka (30) korábbi férje és trénere a nyár folyamán adta újra edzősködésre a fejét, ám a botrányok sorát kirobbantó amerikait sokan nem látják szívesen a medenceparton. 

Shane Tusup dolgait megelégelték

Ennek jelét a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Ilaria Cusinato (19), a szintén Eb-második Szilágyi Liliána (22), Földházi Dávid (24) és Bujdosó Zsombor (15) felkészítését irányító Tusup a berlini világkupa-állomáson tapasztalta. Nem jutott edzői belépőhöz, s 120 euróért (kb. 40 ezer Ft) jegyet kellett váltania a nézőtérre, hogy láthassa úszóit a viadalon. Videoblogjából kiderül, sem a magyar, sem az olasz szövetség nem volt segítségére, így a berlini szervezők közbenjárásával a Nemzetközi Úszószövetséghez (FINA) fordult, annak illetékesei azonban kikosarazták. Tusupot a történtek láthatóan megviselték.

Olyan, mintha nem látnának szívesen újból. Hirtelen az eredményeim nem számítanának többé, nem lenne elég, amit elértem, mintha nem végeztem volna el azt a rengeteg munkát, amit az edzősködés megkövetel – panaszkodott legutóbbi videójában az amerikai. – A versenyzőim miatt tértem vissza, nem azért, mert valamelyik szövetség ezt akarta. Szeretném segíteni az úszóimat abban, hogy elérjék céljaikat, számomra ez a legfontosabb.

Több oka lehet, hogy a FINA háza táján nem szívelik. Hosszú edzőjeként is akadt már konfliktusa a szövetséggel, amelyet többször bírált, a magyar bajnoknővel együtt fontos szerepe volt a FINA által el nem ismert új sorozat, az International Swimming League (ISL) elindításában. Emellett heves vérmérséklete miatt is sokan rosszallóan néznek rá. 

A viselkedésének köszönheti mindezt. Mindenütt műsort rendezett, amit meguntak, nem volt olyan világkupa-állomás, ahol ne lett volna cirkusz körülötte. Az állandó üvöltözéssel, káromkodással sokak ellenszenvét kivívta. Arról nem is beszélve, hogy idehaza a magyar edzőket semmibe vette, köszönni sem volt hajlandó. Most, hogy nincs mellette Katinka személyében a sztárversenyzője, akivel takarózhat, mindezt egyre kevésbé nézik el neki – mondta lapunknak egy bennfentes a hazai úszótársadalomból.

Wladár Sándor (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Wladár Sándor (56), a Magyar Úszószövetség elnöke a budapesti Vk-állomás után beszélt a Tusup személyével kapcsolatos aggályokról. Elmondta, több hazai szakember úgy véli, nem lenne szerencsés őt a magyar úszók és edzők közelébe engedni, mert „a múltbéli híre, a sokszor elfogadhatatlan viselkedése zavart kelthetne”.

(blikk.hu / nso.hu)