Balázs Atila kilépett Fucsovics árnyékából

A 30 éves Balázs Attila fontos skalpokat gyűjtött, majd emelt fővel búcsúzott.

Héthónapos, betegségekkel, sérülésekkel tarkított kényszerpihenő után pályafutása egyik legnagyobb menetelését mutatta be a budapesti ATP-tornán.

          Balázs Attila (fotó: Teknős Miklós)

A világranglista 246. helyén álló teniszező elbúcsúztatott két, nála jóval előrébb rangsorolt játékost. Tegnap a közönség szeretetével megtámogatva küzdött a top 50 mezőnyéhez tartozó Pierre-Hugues Herbert-rel, de a nagy név és a tikkasztó meleg kifogott rajta, két szettben 6:3, 6:4-re kikapott. Harmincéves, sokat látott magyar teniszezőnek tapsolt a Sport11 közönsége.

Legmerészebb álmaiban sem gondolta a minőségi teniszre kiéhezett hazai közönség, hogy Fucsovics Márton távollétében a közeljövőben lát még színvonalas mérkőzéseket magyar érdekeltséggel. Piros Zsombor tavaly szeptemberi kiváló játéka (és showman jelenléte…) a csehek elleni Davis-kupa- találkozón tapsra ragadtatta a nézőket, akik hiába konstatálták szomorúan Fucsovics Márton hiányát, Piros jelenléte és személyisége ígéretes jövőképpel kecsegtetett.

Idén azonban pont olyan játékos nyújtott maradandó élményt, akire nem vetült reflektorfény Fucsovics árnyékában, még akkor sem, amikor a Davis-kupa-csapat a világcsoportba küzdötte fel magát. Balázs Attila régóta próbál érvényesülni a teniszben, 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben is az év férfi játékosának választották. Az igazi áttörés egyebek mellett a rengeteg sérülés (ágyéksérv, lábsérülés, csuklópanaszok) miatt nem következett be, Balázs legnagyobb kétségbeesésében egy rövid időre abba is hagyta a teniszt. Az utóbbi nyolc hónapban alig-alig állt rajthoz, kihagyta a németek elleni Davis-kupa-találkozót is.

Tavasszal többek között Fucsovics Mártonnal is edzett a salakpályás szezonra, de ez önmagában nem jelentett volna garanciát a budapesti sikerekre, mégis kiemelkedő formában játszott a Sport11 sportkomplexumban zajló tornán. Az első fordulóban a világranglista 52. helyén álló Hubert Hurkacz, a következő körben a rangsorban a 39. ausztrál John Millman is kapitulált a 242. helyen álló magyar ellen.

A varázs a negyeddöntőben tört meg: a francia Pierre-Hugues Herbert magabiztos szerváival és stabil játékával biztosan győzött 6:3, 6:4-re. „Nem tudtam kezelni Herbert adogatásait, de erővel jól bírtam. Talán ha sikerült volna egyszer elvennem a szervajátékát, lehetett volna esélyem” – értékelt Balázs, hozzátéve, hogy a palermói Challenger-tornagyőzelem, az emlékezetes Davis-kupa-csaták mellett pályafutása meghatározó eredményei közé sorolja a budapesti szereplést, a megszerzett két értékes skalpot, és ha valami, akkor ez erőt ad a folytatásra.

Talán maga a szerénységéről ismert játékos sem számított arra, hogy egyszer – ha csak rövid időre is – valóban kilép Fucsovics Márton árnyékából. Pedig ezt most csakis magának köszönheti.

(mno / Szilágyi László)