Lassan itt a zöldborsó szezon. Nagyon finom és egészséges zöldségünk, emellett igen változatosan lehet elkészíteni. A krémlevesek nagyon divatosak manapság, viszont ebbe is bele tudunk vinni egy kis csavart a fűszerezéssel.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 1 kg zöldborsó
- 1 nagyobb burgonya
- 1 marék friss bazsalikom
- só
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl főzőtejszín
- tej
A vajat megolvasztjuk. ráöntjük a zöldborsót, a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, sózzuk. Felöntjük vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Turmixolás előtt beletesszük a bazsalikom felét, összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá tejet. Tálaláskor megszórjuk a maradék , aprított bazsalikommal.
Tipp! Tálaláskor pirított zsemlekockát, bacon szalonnát, vagy gombát is tehetünk rá. Zöldborsóból használhatunk frisset is és fagyasztottat is.
Jó tudni! Általában a krémleveseket úgy készítjük, hogy ½ fej hagymát megdinsztelünk, arra tesszük a többi zöldséget. Ezt itt is megtehetjük, de el is hagyhatjuk. Víz helyett használhatunk alaplét, akkor viszont kevesebb sót tegyünk bele.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Zöldborsó |
Burgonya |
Főzőtejszín |
Vaj |
|
Energia |
81 kcal |
69 kcal |
120 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
5,4 g |
1,6 g |
3,2 g |
0,4 g |
Zsír |
0,4 g |
0,1 g |
10 g |
80 g |
Szénhidrát |
14,4 g |
15,7 g |
4,3 g |
0,5 g |