Bemutatjuk olimpikonjainkat: Ugrai Panna

Mindszentről indult, majd Hódmezővásárhelyen vált egyre komolyabb tényezővé a magyar úszósportban Ugrai Panna, aki a sikeres juniorévek után 2024-ben előbb elindulhatott élete első világbajnokságán, majd felnőtt Európa-bajnok lett és bekerült a párizsi olimpiai csapatba is.

Komoly fizikai adottságok, kiváló állóképesség, törhetetlen akarat – ez vitte előre Ugrai Pannát, Mindszentről egészen a párizsi olimpiáig. Még 2019-ben vett csendes rajtot nemzetközi pályafutása az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), 200 vegyesen lett ötödik – a világjárvány elcsendesülésével pedig 2021-ben érkeztek az első komolyabb eredmények, hiszen több számban is indulhatott és korosztályos csúcsokat is döntött a felnőtt Európa-bajnokságon Budapesten, majd 200 vegyesen bronzérmes lett a római junior Eb-n, illetve a 4×100-as és mixed 4×100-as gyorsváltóban. Ugyanezen esztendő végén elutazhatott a felnőtt rövidpályás Eb-re is, ahol 200 vegyesen kiharcolta a finálét, ott pedig a 6. helyet.

Ezután pedig következett a legnagyobb kihívás: helytállás immár a felnőttmezőnyben. Sokan itt rekednek meg végleg – a Hód Úszó SE kiválósága azonban nem az a típus, akit bármi is képes lenne megtörni.

A nagypályás magyar bajnokságon már komolyabb sikereket ért el, hiszen győzött 100 pillangón és 100 háton, ősszel pedig a rövidpályás ob-n négy számban is az élen végzett, így 2023 végére beverekedte magát a rövidpályás Eb-csapatba, ahol tagja lett az országos csúcsot javító 4×50-es gyorsváltónak, amely a hatodik helyen végzett.

És ez a lendület vitte tovább: 2024 februárjában, ha csak váltóban is, de belekóstolhatott egy felnőtt világbajnokság hangulatába Dohában (8. hely 4×200-on), majd a nagypályás ob-n 100 pillangón megvédte címét, míg 100 és 200 gyorson egyaránt bronzérmes lett, így egyértelműen helye volt az Eb-csapatban is.

Amelynek tagjaként jött a minden eddiginél komolyabb áttörés: a váltók megbízható tagjaként egyike lett a komolyabb éremhalmozóknak, hiszen Európa-bajnok lett a 4×100-as gyorsváltóval, illetve a mixed 4×100-as gyorsváltóval – utóbbiban egyébként azt a cseppet sem hálás feladatot kapta, hogy a verseny első felét úszó férfi sprinterek által generált hullámverésben tartsa a megfelelő pozíciót, hogy az utolsók között a leggyorsabbnak számító Pádár Nikolett szépen behozza a négyest a megfelelő helyre. Nos, Panna kiváló fizikumával megtette, amit vártak tőle – ennek is volt köszönhető a két aranyérem, ami mellé a 4×200-as gyorsváltó, illetve a vegyesváltó tagjaként ezüstérmek is érkeztek. Továbbá az igazi bónusz: e helytállás és az elért idők alapján Panna bekerült az olimpiai csapatba is, váltótagként.

„Nagyon szeretem a csapatsportágakat, így imádok váltóban úszni, hiszen ott nem egyedül vagyok, hanem négyen állunk rajthoz – mondta ezzel kapcsolatban. – Ilyenkor talán egy kicsit kevesebbet gondolkozom, és bízom benne, hogy mindez az olimpián is jól sikerül majd.”

A Bemutatjuk olimpikonjainkat: Ugrai Panna bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.