Berecz Zsombor hét futam után ötödik az olimpiai hajóosztály világbajnokságán


A háromszoros olimpikon Berecz Zsombor a vb csütörtöki, hetedik futamában 2. lett az Opel Finn Gold Cup, az olimpiai Finn dingi hajóosztály balatonföldvári világbajnokságán. Ezzel összetettben jelenleg az 5. helyen áll a száztizenhárom hajó közül.

Reggel gyengülő keleti-északkeleti szél fújt Balatonföldváron, így a verseny több órányi parti halasztással kezdődött. Délután négy órakor a rajtnál már 10-12 csomós délnyugati szél fújt és frissült. Egy visszalőtt kísérlet után vágott neki a mezőny.

Berecz Zsombor, ahogy ígérte, a korábbiaknál kevésbé konzervatívan választott oldalt, a vonal déli oldalán rajtolt, ha nem is a szélén. Egy ideig küszködnie kellett, hogy kidughassa az orrát a körülötte pontosan indító ellenfelek közül, és ez idő alatt ijesztően jól nézett ki a helyzet a pálya északi oldala felé tendálóknak. De a szél már a rajt előtt is többször fordult dél felé és általában abból az irányból is frissült. Így Zsombor pozíciója – hozzátéve extra jó hajóvezetését és sebességét – egyre jobban festett, ahogy közeledtek az első pályajel felé. A cirkálószakasz végén 7-8. helyen kezdhette a hátszélszakaszt. A szél már 15 csomós, olykor erősebb volt és természetesen a rendezőhajón fenn volt a jelzés, így hátszélben mindenki mindent beleadhatott. Berecz a világ egyik legjobbja ebben a műfajban. Fel is jött a harmadik helyre.
A második krajcban meg tudta tartani a helyét. Az élen magabiztos előnyre tett szert a brazil Jorge Zarif, aki már volt világbajnok (itt jelenleg 13.). Elérhető közelségben a francia Jonathan Lobert vitorlázott. Zsombor az első körhöz hasonlóan ezúttal is elementáris erővel hátszelezve, dél felől, jobban a pálya tengelyében vitorlázva előzte francia ellenfelét, és már magabiztos előnnyel siklathatott be a célba a második helyen.

A világbajnokság eddigi alakulását és a céljait már a parton a következő szavakkal foglalta össze: „A verseny nagyon jól kezdődött számomra harmadik és hatodik hellyel. Majd a következő két napon annyira nem remekeltem. Egy kicsit biztonsági vitorlázásra törekedtem és hát sajnos az nem fizetődött ki abban a négy futamban, ami ezalatt a két nap alatt lement. Igazán nem tudtam jó eredményt csinálni, mindig csak küzdenem kellett, hogy visszakerüljek a célig a mezőny elejébe. Szerda este eldöntöttük, hogy ezt a biztonsági vitorlázást fel kell áldoznom annak érdekében, hogy jó eredményre legyen esélyem. Csütörtök volt az első nap, hogy újra elkezdtem igazán vitorlázni, és elrajtoltam a rajtvonal széléről. Végre sikerült felérnem egy-tízben a krajcbójához. Az elmúlt napokban is bizonyítottam, ahogy ma is, hogy hátszélben nagyon jó sebességem van, az egyik leggyorsabb vagyok a mezőnyben. Sikerült feljönnöm az első hátszélben harmadiknak, az utolsó hátszélben még egy embert megelőzve másodiknak befutottam. Igazából jövök vissza. Ma reggel a hatodik voltam, ami szintén jó hely, de ahogy mondtam, a célkitűzésünk az érem, bármilyen színű is legyen. Tudjuk, hogy képes vagyok rá, és egyre közelebb van az álom. Még van három futamunk az utolsó Medal Race előtt, ahol minden eldől. Igyekszem a legjobb pozícióba kerülni. Az meg a Medal Race, és ott minden megtörténhet.”

A versenyzők rendre úgy nyilatkoznak, hogy a szél ugyan trükkös, forgolódó, ám sokkal jobb, mint várták (két hete Balatonfüreden a gyakori szélcsend miatt alig sikerült hat futamot összehozni az U23-as világbajnokságon), és nagyon elégedettek a határozott versenyrendezéssel, illetve remekül érzik magukat a patinás, szépen felújított Spartacus-telepen.

Összetettben hét futam alapján továbbra is a star osztály londoni olimpiai bajnoka, a svéd Max Salminen vezet a világbajnokságon a korábbi világbajnok brit Ed Wright és a londoni olimpiai bronzérmes, idei Eb-győztes Jonathan Lobert előtt. A holland Nicholas Heiner csak egyetlen ponttal áll Berecz előtt. A közvetlen üldözők, a korábbi Európa-bajnok görög Mitakisz, a lengyel Kula, az argentin Olezza, a norvég Pedersen és a horvát Vujasinovic. A világranglista első tíz helyezettjéből jelenleg öten vannak itt is a tízben.

A rendezőség péntekre is két futamot tervez, amelyet szombaton követhet még egy, majd vasárnap a legjobb tíznek az Éremfutam következik dupla pontértékkel, a többieknek pedig egy tizenegyedik futam.

A verseny állása 7 futam alapján.

(MOB-Opel Finn Gold Cup média, fotók: Cserta Gábor)

Forrás: www.mob.hu – RSS