Berger szerint túl tökéletes lett az F1

F1

2016. január 21. csütörtök, 15:13

Szerző: Dezső Attila, Fotó: DPPI

Az osztrák expilóta szerint a modern F1-et lehetetlen összehasonlítani azzal az időszakkal, amikor ő versenyzett, de egyértelmű, hogy változásra lenne szükség.

A Mercedes dominanciája miatt sokan unalmasnak vélik a mostani F1-es érát, holott azt a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn is megerősítette, hogy a sportág minden időszakában voltak domináló csapatok.  A brackley-i F1-es csapat 2014-ben és 2015-ben is 84,2%-os győzelmi rátával rendelkezett, a csúcsot azonban még mindig a McLaren tartja, amikor Ayrton Senna és Alain Prost 15 futamot nyert meg a 16-ból 1988-ban, 93,8%-os rátával.

Gerhard Berger szerint – aki maga is vezetett a McLarennél 1990 és 1992 között – azonban a két időszak nem hasonlítható össze egymással, hiszen a sportág óriási változásokon ment keresztül azóta. „Van néhány különbség a McLaren akkori sikerkorszakához képest” – nyilatkozta az osztrák az Auto Motor und Sportnak.

„Először is, a rajongókat lenyűgözte a versenyzés. Másodszor, akkoriban sokkal kiszámíthatatlanabbak voltak a versenyek, a számtalan meghibásodás miatt, vagy azért, mert sokan hibáztak. Ki áll ki manapság azért, mert kifogyott az üzemanyaga?”

„A sport mára olyan tökéletessé vált, hogy hatással van a versenyzés értékére. A harmadik ok pedig az, hogy a hibákért megbűnhődtél, hiszen ha túl gyorsan mentél, könnyen a kavicságyban végezhetted. Ma viszont ez nem fordulhat elő a hatalmas kifutóterületek miatt, hiszen általában pozícióvesztés nélkül vissza lehet térni a pályára. (Az F1) túl cizellált, túlirányított, túl aprólékos, és túlszabályozott lett.”

A tízszeres futamgyőztes a sportág pénzügyeire is kitért nyilatkozatában. „Szerintem a költségek visszaszorítása szükségszerű, és a bevételeket is egyenlőbben kellene elosztani. A Ferrari és a Mercedes azt akarja, hogy a többiek is versenyre keljenek velük, de megakadályozzák, hogy így legyen. Ezért lenne szükség a felülről szabályozásra, így mindenki megkapná az esélyt arra, hogy versenyképes legyen. Semmi szükség többet adni azoknak, akik mindig nyernek.”

Forrás: www.formula.hu – RSS