Birkózás – Éremgyűjtés Varsóban és Dortmundban

Birkózás – Éremgyűjtés Varsóban és Dortmundban
Kormány Sport

A szeptemberi kazahsztáni olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar válogatottak közül a nők és a szabadfogásúak Varsóban a Lengyel Nagydíjon, illetve a Ziólkowski-emlékversenyen, a kötöttfogásúak pedig Dortmundban a Német Nagydíjon szerepeltek, méghozzá kiválóan. A hölgyek közül az idei Európa-bajnok Barka Emese (57 kg) négy szép győzelemmel állhatott a dobogó tetejére, szabadfogásban Olejnik Pavlo (97) ezüst-, Tóth Bendegúz (92) bronzérmes lett. A kötöttfogásúak közül a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (72) megnyerte a Német Nagydíjat, a junior és U23-as Eb-első Lévai Zoltán (77)  az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Vlaszovtól kikapva második, Fritsch Róbert (72), Szabó László (82) és Lám Bálint (130) pedig harmadik lett.

Megrendezésre került a hagyományos hármas nemzetközi verseny Lengyelországban, a kötöttfogású Pytlasinski-emlékverseny, a szabadfogású Ziolkowski-emlékverseny, valamint a női Lengyel Nagydíj.

A szépszámú magyar csapat női birkózásban, valamint szabadfogásban volt érdekelt. A hölgyeknél a legkiemelkedőbb teljesítményt az Európa-bajnok, vb-bronzérmes Barka Emese nyújtotta, aki megnyerte a női 57 kilogrammosok versenyét.

A csepeliek büszkesége remek formában versenyzett, a 17 fős mezőnyben fehérorosz, francia, kanadai és végül orosz ellenfele sem bírt vele, megérdemelten lett aranyérmes.

A férfiaknál Olejnik Pavlo és a csapat egyik legfiatalabbja, az U23-as Eb-ezüstérmes Tóth Bendegúz állhatott dobogóra. Pavlo a 97 kilóban ezüstérmes lett, ám három győztes mérkőzés után a döntőre sérülés miatt nem állt ki kazah riválisával szemben.

Bende a Yasar Dogun szerzett ezüstérmét követően a Ziolkowskin ezúttal egy bronzérmet zsebelt be, miután három mérkőzést is megnyert a szabadfogású 92 kilogrammosok között.

Dortmund adott otthont a 2019. évi felnőtt kötöttfogású Német Nagydíjnak, amin a hagyományokhoz híven idén is részt vett a Sike András és Módos Péter irányította válogatott.

A kétnapos viadalon 21 nemzet, 127 birkózója vett részt, köztük 11 magyar versenyző is rajthoz állt volna, ám az Európa-játékok bronzérmes Torba Erik betegség miatt nem lépett végül szőnyegre.

A többiek azonban igencsak kitettek magukért, a legtöbb súlycsoportban részt vett magyar versenyző a  helyosztón. Természetesen a döntő mérkőzéseken is érdekelt volt a magyar együttes, miután Korpási Bálint a 72 kilóban, Lévai Zoltán pedig a 77 kilóban küzdhetett az aranyéremért.

A világ- és Európa-bajnok Korpási  be is húzta az aranyat, miután nagy csatában, ‘4-4-re diadalmaskodott az idei Európa-bajnokkal, az orosz Abujazid Mancigovval szemben. Maci remek formában versenyzett Dortmundban, a döntőbe vezető úton legyőzte többek között az Eb-bronzérmes horvát Etlingert is.

A másik magyar érdekeltségű döntőben Lévai Zoltán ölthette magára a címeres mezt. A Honvéd kiválósága nem akárkivel csapott össze a fináléban, az ellenfél ugyanis a kétszeres olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok orosz Roman Vlaszov volt. Az aranyat ugyan az orosz érdemelte ki, de Zoli igencsak megnehezítette a dolgát, 5-1 lett a vége. Kétszeres U23-as Európa-bajnokunk menetelése közben legyőzte többek között az idei Eb-döntős németet, majd az Ázsia-bajnok kazah versenyzőt is.

A magyarok bronzcsatáiban végül a 72 kilogrammos Fritsch Róbert, a 82 kilogrammos Szabó László és a 130 kilogrammos Lám Bálint tudott érvényesülni, mindhárman a dobogó harmadik fokára állhattak fel az ünnepélyes eredményhirdetés során.

Forrás, fotó: Magyar Birkózó Szövetség