Birkózókvóták függőben

Egy héttel a nagybecskereki verseny után Ulánbátorban tehetnek újabb kísérletet a magyar birkózók az olimpiai részvétel kiharcolására. A mongol fővárosban három utánpótláskorú versenyző, Galambos Ramóna, Németh Zsanett és a szabadfogású Nagy Mihály lép szőnyegre.

Lakner Gábor Nagybecskerek után Ulánbátorban folytatódik a hadjárat az olimpiai kvótákért, a múlt heti európai kvalifikációs verseny után világkvalifikációs viadalt rendeznek a mongol fővárosban. A péntektől vasárnapig tartó megméretés után már csak egyetlen lehetőségük lesz a birkózóknak az olimpiai részvétel kiharcolására, május 6-8-án Isztambulban rendezik a második és egyben utolsó világkvalifikációs versenyt. Ulánbátorban a férfiak küzdelmében súlycsoportonként három-három, míg a nők versenyében két-két kvóta talál gazdára.

Április 21-én délben még teljes a bizonytalanság az ulánbátori verseny rendezésében. Homokvihar miatt ugyanis le kellett zárni a mongol főváros repülőterét. Több csapat mellett a nemzetközi szövetség informatikai csoportja sem érkezett meg. Ennek ellenére megtartották az első versenynap mérlegelését (ami rendben van) és a sorsolását is, amely azonban gyakorlatilag érvénytelennek tekinthető. A megfelelő informatikai háttér hiányában ugyanis kézzel sorsoltak, ami automatikusan eldobható, hiszen a később érkezőket nem lehet a sorsolási táblák végére beírni. A birkózásban számítógépes sorsolást rendeznek.
Külön gond, hogy – ha az időjárási körülmények nem változnak, és nem érkezik meg minden csapat –netán a versenynapokat is el kell tolni. Mert ha az objektív okok miatt meg nem érkezettek nélkül rendeznék meg, akkor az eredmény jogi úton megtámadható.

galambtamad2016riga

Galambos Ramóna (balra) próbálkozhat 53 kg-ban

Nagybecskereken két utánpótláskorú birkózó, az 53 kg-ban induló Dénes Mercédesz (22) és a 75 kg-ban versenyző Németh Zsanett (22) tett kísérletet a kvótaszerzésre, de egyikük sem járt sikerrel. Ulánbátorban az UTE kiválósága, Németh Zsanett újra próbálkozhat, Dénes Mercédesz helyett azonban Galambos Ramóna (19) indul, ahogyan azt Gulyás István szövetségi kapitány – az elnökséggel egyetértésben – előre eldöntötte.

Ramóna egy súlycsoporttal feljebb, 55 kg-ban felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert, továbbá az U23-as Eb-n is csupán a pontozóbírók miatt maradt le a dobogóról, és zárt végül az ötödik helyen. Gulyás István szerint nagyszerű formában van a Szigetvári BC versenyzője, de Zsanetthez hasonlóan bravúrra van szüksége a kvótaszerzéshez. Amire továbbra is Barka Emesének és Sastin Mariannának van a legnagyobb esélye a női csapatból, főleg, hogy a szakvezető szerint a legnagyobb ellenfeleik már elfogytak (? – A szerk.).

Ulánbátorban a szabadfogású csapatban is kapott helyet fiatal: Ritter Árpád szövetségi kapitány a 74 kg-os súlycsoportban Gulyás Zsombor helyett Nagy Mihálynak (22) szavazott bizalmat. A döntés senkit nem ért váratlanul, hiszen a kapitány előre jelezte, hogy Gulyás sikertelen nagybecskereki próbálkozása esetén változtat, és az ESMTK versenyzője utazik Mongóliába. Veréb István kvótaszerzésével már biztos, hogy lesz magyar szabadfogású versenyző Rióban, a szakvezető szerint Ligeti Dánielnek is jó esélye van a részvétel kivívására.

A program a kötöttfogásúakkal kezdődik pénteken, a hölgyek szombaton, a szabadfogásúak vasárnap lépnek szőnyegre, a három fiatal szerepléséről beszámolunk honlapunkon.

Magyarok Ulánbátorban
Kötöttfogás. 59 kg: Módos Péter. 75 kg: Bácsi Péter. 130 kg: Lám Bálint
Nők. 53 kg: Galambos Ramóna. 58 kg: Barka Emese. 63 kg: Sastin Marianna. 75 kg: Németh Zsanett.
Szabadfogás. 74 kg: Nagy Mihály. 97 kg: Szmik Attila. 125 kg: Ligeti Dániel

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS