Bohus Richárd edzőkről és korlátaikról

A világbajnoki bronzérmes úszó, Bohus Richárd beszélt a Magyar Edzők Társaságának azokról az edzőkről, akikkel pályafutása során dolgozott itthon és a tengerentúlon.

Bohus Richárd

A Magyar Edzők Társaságának E-learning-felületén megtekinthető videó-sorozatunkban, amely „Az én edzőm” címet viseli, a 26 éves világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, Bohus Richárd mesél azokról a szakemberekről, akikkel eddig dolgozott, Lázár Olgáról, Szarvas Jánosról, Bob Bowmanről és Nagy Péterről.

Mint mesélte, duci és kicsit lusta gyerek volt, nem nagyon akart úszni, lecsalta a hosszokat. Nem volt könnyű eset, többször abba akarta hagyni, de Lázár Olga meglátott benne valamit, Szarvas János pedig beindította az úszókarrierjét.

„Úgy látom, minden edzőnek van, amiben kiemelkedően jó, és van, amiben gyengébb – mondta Bohus. – Jani bácsitóla mentális, érzelmi pluszt kaptam meg, ami nagyon jó hatással volt rám, arra, hogyan állok a versenyhez. Mindketten makacs emberek vagyunk, de ebből kihoztuk a legjobbat.”

Különösen az tudta feltüzelni, amikor edzője azt mondogatta, úgysem fog neki sikerülni, ami azt hozta ki belőle, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét.Mikor először sikerült neki átlépnie ezt a határt, akkor jött rá arra, hogy nincsenek korlátok, csak ha ő emelsaját magának. A tengerentúlon Bob Bowmannal, Michael Phelps egykori edzőjével dolgozott három évig, aki szenvedélyes beszédeket tudott tartani, és mindenkinél kitapasztalta, mire ugrik, ezért ki tudta hozni a legtöbbet mindenkiből. El tudta hitetni mindenkivel, hogy ha elvégezte a munkát, nem lehet probléma.

„Bob mindenről tudott, ennek megfelelően dolgozott velünk. Nem kellett neki semmit mondanom, látott rajtam mindent, ha kellett, inkább hazaküldött, mert látta rajtam, hogy a fáradtság miatt a munka aznap nem visz előre” – fogalmazott Bohus, aki szerint Magyarországon a kommunikáció hiánya még probléma. Bár mostanában szerinte elindult valami, de az edző, az orvos és a dietetikussokszor még mindig alig beszélnek egymással, nem alkotnak együttműködő csapatot.

Bohus Richárd beszélt mostani edzőjéről, Nagy Péterről is, akivel akkor kezdett el dolgozni, amikor hazajött, és azért is választotta, mert a tréner azonosulni tudott a kinti felfogással, benne van a szándék a folyamatos megújulásra és objektíven látja a dolgokat.

A teljes video interjút megtekinthetik a Magyar Edzők Társaságának E-learning felületén, ide kattintva!

https://magyaredzo.hu/MET/e_learning_tanf.php

(MET – Vincze Szabolcs)