Botrány botrány után Spanyolországban

A spanyol kormány szóvivője közölte, hogy az állam elkötelezett a labdarúgó-szövetség elfogadhatatlan állapotának megoldása mellett és megígérte, hogy kezelni fogják azt a botrányos helyzetet, amelyben az ország labdarúgó-szövetsége (RFEF) került. A spanyol sportvezetők attól tartanak, hogy a botrányok miatt a FIFA kétségbe vonhatja, hogy az ország képes megrendezni a 2030-as világbajnokságot.

Az insidethegames.biz honlap beszámolója szerint José Manuel Uribes, a Legfelsőbb Sporttanács (CSD) elnöke és sportért felelős államtitkár szerint a világbajnokság nincs veszélyben, de a szövetség hitelessége foroghat kockán.

Először Luis Rubiales volt elnök – aki tavaly szeptember mondott le, mert a díjátadón megcsókolta a világbajnok csapat tagját, Jenni Hermosót – indult korrupciós ügyben nyomozás. Rubiales mindig is ragaszkodott az ártatlanságához, de napról napra újabb bizonyítékok kerülnek elő, ami nehéz helyzetbe hozza őt.

Most kiderült, hogy Rubiales egyetlen utódjelöltje, Pedro Rocha ellen is vizsgálat folyik. Az ország Legfelsőbb Sporttörvényszékének (TAD) jelentése szerint az RFEF a hatáskörén túlmutató döntéseket hozott.

A spanyol média szerint a sporttörvényszék megállapította, hogy amikor a Rubiales lemondása után átvette az RFEF vezetését, olyan lépéseket tett, amelyekre nem volt felhatalmazása, többek között meghosszabbította Luis de la Fuente férficsapat edzőjének szerződését. Rocha az egyetlen elnökjelölt a május 6-ára kiírt közgyűlésen.

Írta a Magyar Hírlap