Botrányosnak és megvetendőnek nevezték az oroszok az ukrán kapitány nyilatkozatát: „Azt hiszem, 2-3 oroszt ki tudnék iktatni”

Az Orosz Labdarúgó Szövetség az UEFA etikai és fegyelmi testületéhez fordult Olekszandr Petrakov egyik nyilatkozata miatt. Az ukrán válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy akár fegyvert is ragadna, hogy megvédje hazáját.

– Úgy gondoltam, hogy ha elérik Kijevet, akkor felkapom a fegyvert, és megvédem a városomat. 64 éves vagyok, de számomra egyértelmű volt, hogy ezt tenném. Azt hiszem, két-három ellenséget ki tudnék iktatni – mondta egy interjúban Petrakov, aki arról is beszélt, hogy korábban már jelentkezett a hadseregbe, azonban a kora és a nem megfelelő fegyveres tapasztalata miatt akkor nem engedték csatlakozni.

Az ukrán labdarúgó-válogatott edzőjeként ez groteszk, diszkriminatív, botrányos és megvetendő – reagált az Orosz Labdarúgó Szövetség, amely hétfőn úgy döntött, hogy panaszt tesz az UEFA-nál és a FIFA-nál is. – Az Orosz Labdarúgó Szövetség elfogadhatatlannak tartja az ilyen kijelentéseket. Ez a magatartás ellentétes a nemzetközi futball etikai normáival.

A kialakult helyzetre ezután az Ukrán Labdarúgó Szövetség is reagált.

– Amikor az országát egy megszálló erő megtámadta, Petrakov kész volt megvédeni hazáját. Hogyan lehet ez diszkriminatív ahhoz képest, hogy egy nemzet népirtást követ el egy másik ország ellen? – jött az ukrán válasz.

Egy korszak véget érhet: Szalai Ádám bejelentheti a visszavonulását a válogatottól